Wereldwijd nu 114 miljoen mensen op de vlucht

Een vluchtelingenkamp in de buitenwijken van Athene.
Julie Ricard / Unsplash
Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is rondt deze maand de kaap van 114 miljoen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Oorlog en extreem weer zijn de belangrijkste oorzaken voor de stijging.
Oorlog, droogte en overstromingen
De belangrijkste oorzaken voor het hoge aantal vluchtelingen zijn de oorlog in Oekraïne en conflicten in Soedan, de Democratische Republiek Congo en Myanmar. Daarbij kwamen nog een combinatie van droogte, overstromingen en onveiligheid in Somalië en een aanhoudende humanitaire crisis in Afghanistan.
Opvallend: ruim de helft van alle vluchtelingen steekt nooit een internationale grens over.
‘De focus van de wereld ligt nu terecht op de humanitaire catastrofe in Gaza’, zegt Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN. ‘Maar wereldwijd escaleren of vertakken veel te veel conflicten, waardoor onschuldige levens worden vernietigd en mensen worden ontworteld.’
Helft blijft in eigen land
Opvallend: ruim de helft van alle vluchtelingen steekt nooit een internationale grens over. En wie dat wel doet, blijft meestal in de regio.
Een andere vaststelling is dat lage- en middeninkomenslanden onderdak boden aan driekwart van de vluchtelingen.Wereldwijd werden in de eerste helft van dit jaar 1,6 miljoen nieuwe asielaanvragen ingediend. Er werden iets meer dan 404.000 vluchtelingen geregistreerd, meer dan het dubbele van dezelfde periode in 2022. Bijna 2,7 miljoen binnenlandse ontheemden keerden in dezelfde periode naar huis terug, meer dan het dubbele van het aantal in dezelfde periode in 2022.
De cijfers verschijnen in aanloop naar het tweede Global Refugee Forum (GRF), ‘s werelds grootste bijeenkomst over vluchtelingen, in het Zwitserse Genève van 13 tot 15 december.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2968 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Interview
-
Analyse
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Analyse
-
Nieuws