Werkloosheid op hoogste peil sinds 2009
Koen Vansteenland
27 januari 2010
Volgens een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zijn wereldwijd bijna 212 miljoen mensen werkloos. Een stijging met 34 miljoen ten opzichte van 2007. Op de vooravond van het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos roept IAO Directeur-Generaal Juan Somavia op tot politieke daadkracht om het probleem op te lossen.
De stijging van de werkloosheid was het grootst in 2009. Tegenover 2008 zaten er in 2009 bijvoorbeeld 10,2 miljoen jongeren meer zonder een baan. Het rapport stelt weliswaar dat door de stimulipaketten een grotere sociale en economische catastrofe is vermeden, toch ijvert Juan Somavia voor meer daadkracht.
‘Met de vergadering van het Wereld Economisch Forum in Davos is het duidelijk dat het vermijden van een jobloos herstel de politieke prioriteit is. We hebben dezelfde beleidsdaadkracht nodig die de banken gered heeft om jobs te redden en te creëren. Dit kan gedaan worden door een sterke samenwerking tussen staatsinitiatieven en private investeringen’, aldus Somavia.
Regionale verschillen
De verschillen tussen de verscheidene regio’s worden in het rapport duidelijk. De ontwikkelde economieën en de landen van de Europese Unie zijn verantwoordelijk voor veertig procent van de stijging hoewel ze maar zestien procent van het wereldwijde personeelsbestand vertegenwoordigen. In harde cijfers zijn er meer dan 13,7 miljoen werklozen bij gekomen.
Centraal- en Zuid-Europa (non-EU) en het GOS en Latijns Amerika en de Caraïben zijn de andere grote stijgers. De rest van de wereld zag de stijging gelimiteerd tot ongeveer een halve procent.
Sub-Sahara Afrika bijvoorbeeld heeft een zeer lichte groei gekend. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Volgens het rapport weerspiegelt de geringe groei de impact van de crisis niet en moet het in samenhang met indicatoren zoals werkarmoede bekeken worden.
Davos
Nog op de vooravond van het Wereld Economisch Forum raakte bekend dat het IMF zijn verwachtingen voor 2010 heeft bijgesteld. De wereldwijde economie zou dit jaar met 3,9 procent groeien en in 2011 met 4,3 procent. Het IMF stelt wel dat in de meest geavanceerde landen het herstel veel trager zal verlopen dan in de ontwikkelingslanden.
In het Zwitserse Davos is vandaag de veertigste editie van het Wereld Economisch Forum gestart. Tweeduizend vijfhonderd regerings- en bedrijfsleiders en leden van maatschappelijke organisatie zijn samengekomen om vijf dagen te debatteren over de economische toekomst van de wereld. De Franse president Nicolas Sarkozy zal vanavond de openingstoespraak verzorgen.