Westelijke Jordaanoever steunt Gaza
David Vermeiren
20 november 2012
Nu operatie 'zuil van verdediging' goed een week duurt, vinden over de hele wereld demonstraties plaats tegen de Israëlische aanval op Gaza. Ook Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever uiten hun ongenoegen. Tegelijk zoeken Fatah en Hamas toenadering.
In de Westelijke Jordaanoever begonnen protestacties vrijwel meteen bij de aanvang van het Israëlische offensief. Woensdag 14 november vonden op meerdere plaatsen confrontaties plaats tussen Palestijnen en Israëlische militairen. Volgens het Israëlische Ynet News waren de protesten in Hawara, een checkpoint nabij Nabloes, het grootst. Daar vonden gevechten plaats tussen manifestanten en Israëlische veiligheidsdiensten. De belangrijkste verbindingsweg tussen Jeruzalem en Gush Etzion werd afgesloten omdat ook daar hevige confrontaties plaatsvonden.
Op 17 november gooiden demonstranten in Ramallah stenen naar Israëlische soldaten. Die probeerden de menigte met traangas uiteen te drijven. Meerdere Palestijnen werden door het gas bevangen, aldus The Telegraph.
Maandag 19 november raakten twee Palestijnse demonstranten zwaar gewond bij confrontaties met Israëlische soldaten net buiten Bethlehem. De zeventienjarige Mohammad Saeed al-Badan werd door een rubberkogel geraakt toen hij deelnam aan een studentenmanifestatie in Tuqu, ten zuidwesten van Bethlehem. Elders in Bethlehem raakte de zestienjarige Bilal al-Hzaibi zwaar gewond toen een traangasholster zijn hoofd raakte, meldt het Maan News Agency.
Palestijnse veiligheidsdiensten
Demonstranten in de Westelijke Jordaanoever krijgen niet enkel weerstand van het Israëlische leger maar ook van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit. Volgens Shawan Jabarin, hoofd van Al-Haq, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie, onderdrukken Palestijnse veiligheidsdiensten regelmatig protesten in de Westelijke Jordaanoever, die gericht zijn tegen Israël.
Volgens Jabarin verhinderden Palestijnse veiligheidsdiensten op zondag dat demonstranten het Israëlische checkpoint Al Jalame, nabij Jenin, bereikten. Hij vertelde The Guardian dat ‘de Palestijnse politie een verdediger is geworden van de Israëlische belangen’.
De samenwerking tussen Israëlische en Palestijnse veiligheidsdiensten is een gevolg van de Oslo-akkoorden (1993). Deze samenwerking leidt tot groot ongenoegen bij de Palestijnse manifestanten. Intussen blijkt de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, volgens een poll van een lokale onderzoeksinstelling steeds minder populair. Minder dan de helft van de Palestijnen is tevreden met zijn presidentschap, aldus The Guardian. Vele Palestijnen ervaren de samenwerking van de veiligheidsdiensten en de jaren van onderhandelen met Israël als een mislukking. Tegelijk neemt het aantal joodse nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever toe en verminderen de Israëlische aanvallen op Gaza niet.
Keerpunt?
Oud regeringslid voor Fatah, Jibril Rajoub, deelde maandagavond aan een duizendtal manifestanten in Ramallah mee dat de breuk tussen Fatah en Hamas opgeheven is. Volgens de Egypt Independent waren ook prominente leden van Hamas aanwezig. Hamas-leider Mahmoud al-Ramahi zei dat ‘wie nu nog spreekt over een breuk tussen beide partijen een misdadiger is’.
Fatah en Hamas, de twee grootste Palestijnse partijen, zijn al jarenlang verwikkeld in een onderling dispuut. Fatah is aan de macht in de Westelijke Jordaanoever en sinds 2007 regeert Hamas in Gaza. Eerdere verzoeningspogingen tussen beide liepen steeds uit op een mislukking. Onder druk van het huidige Israëlische offensief in Gaza zoeken Hamas en Fatah nu toenadering. Toch blijft het zeer onzeker of dit nu werkelijk de langverwachte verzoening zou kunnen betekenen.