WGO keurt Indiase aidsmedicijnen goed
Gustavo Capdevila
21 augustus 2005
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft vrijdag zeven generische antiretrovirale medicijnen van de Indiase producent Ranbaxy weer toegevoegd aan de lijst met goedgekeurde medicijnen. Daardoor krijgen ontwikkelingslanden meer keuze bij de aanschaf van goedkope middelen tegen aids.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) kondigde ook aan dat drie nieuwe medicijnen, die geproduceerd worden door het Indiase bedrijf Aurobindo Pharma Ltd, zijn toegevoegd aan de lijst. Antiretrovirale medicijnen (ARV’s) vertragen het verloop van de ziekte aids en verlengen daardoor de levensduur van een patiënt.
Grote farmaceutische bedrijven beweren dat de kwaliteit van generische medicijnen (goedkope versies van gepatenteerde medicijnen van grote bedrijven), slechter is. Volgens anti-aidsactivisten en producenten van ARV’s, heeft de farmaceutische industrie er baat bij om het beeld te creëren dat goedkope medicijnen uit India en andere ontwikkelingslanden zoals Brazilië, van inferieure kwaliteit zijn en soms zelfs gevaarlijk kunnen zijn.
De Wereldhandelsorganisatie (WHO) staat ontwikkelingslanden toe generische medicijnen te produceren in situaties waarin de volksgezondheid in gevaar is, zoals bij de aids-epidemie. Goedgekeurde medicijnen worden elke drie jaar opnieuw beoordeeld, of eerder als daar aanleiding toe is.
Volgens woordvoerder Daniela Bagozzi van de WGO is er niet langer reden om de medicijnen van Ranbaxy als ondeugdelijk te kwalificeren. De medicijnen zouden 100 procent veilig zijn. Een jaar geleden haalde de organisatie drie generische medicijnen van Ranbaxy van de lijst, omdat ze niet precies hetzelfde zouden zijn als hun gepatenteerde equivalenten. In een reactie daarop besloot Ranbaxy, het grootste farmaceutische bedrijf in India, in november vorig jaar om al zijn ARV’s terug te trekken. Nieuwe testen wezen echter uit dat de medicijnen van Ranbaxy nu wel aan de WGO-eisen voldoen.
Aids is de eerste doodsoorzaak in Afrika bezuiden de Sahara. Gemiddeld is 7,4 procent van de inwoners daar besmet met het HIV-virus dat aids veroorzaakt. Wereldwijd zijn 39 miljoen mensen besmet met HIV. In 2004 overleden 3,1 miljoen mensen aan aids, inclusief 510.000 kinderen.
De WGO schat dat ongeveer 6,1 miljoen mensen in lage- en middeninkomenslanden antiretrovirale behandeling nodig hebben. Door toevoeging van de tien Indiase medicijnen aan de WGO-lijst, wordt het aanbod van kwaliteitsmedicijnen in landen met veel HIV-besmettingen, groter. De medicijnen van Ranbaxy werden eerder al goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (USFDA). (JS)