Ernstig tekort aan revalidatieprofessionals in arme en middeninkomenslanden

400 miljoen mensen in Europa en Centraal-Azië hebben revaliderende zorg nodig, maar krijgen die niet

PXHere (CC0)

olgens het rapport van het Europese bureau van de WHO heeft bijna de helft van alle mensen in de Europese regio een gezondheidstoestand die revalidatiezorg vereist.

Bijna de helft van alle mensen in Europa en Centraal-Azië heeft gespecialiseerde zorg nodig, maar de meerderheid krijgt die niet. Dat stelt een alarmerend rapport dat eerder deze week werd vrijgegeven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens het rapport van het Europese bureau van de WHO heeft bijna de helft van alle mensen in de Europese regio een gezondheidstoestand die revalidatiezorg vereist. Toch blijkt dat de meerderheid van deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

De cijfers voor België tonen dat iets meer dan 5 miljoen mensen (op een totaal van 11,4 miljoen) minstens één aandoening hebben waar revalidatiezorg voordelen kan bieden. In 66 procent van de gevallen gaat het om een musculoskeletale aandoening: pijn van de rug, nek, schouders, ellebogen, polsen, handen, vingers, heupen, knieën of enkels. Een derde van het aantal verloren werkdagen door absenteïsme of arbeidsongeschiktheid is te wijten aan een van deze kwalen.

Van de 17 miljoen Nederlanders heeft bijna 7 miljoen nood aan een vorm van revalidatiezorg, 65 % daarvan vanwege een musculoskeletale aandoening.

Vergrijzing en chronische aandoeningen

De snel vergrijzende bevolking, een aanzienlijke toename van het aantal mensen met chronische aandoeningen en een gebrek aan bewustzijn over de voordelen van revalidatiezorg worden als belangrijke oorzaken genoemd voor het gebrek aan deze gespecialiseerde zorg in Europa en Centraal-Azië.

Veroudering, letsel na een ongeval of ziekte – inclusief chronische aandoeningen – kunnen de levenskwaliteit van mensen sterk verminderen. Revalidatie kan hen dan ondersteunen in het dagelijkse leven.

Er is in de arme- en middeninkomenslanden in de Europese en Centraal-Aziatisch regio een ernstig tekort aan revalidatieprofessionals.

Volgens het rapport blijkt echter dat de meerderheid van de mensen die deze diensten nodig hebben, niet aan deze zorg toekomen. Hierdoor gaan naar schatting in totaal 49 miljoen jaar aan gezond leven verloren, stelt de studie.

Enkele van de belangrijkste belemmeringen zijn een gebrek aan besef wat revalidatiezorg precies is en waartoe het in staat kan zijn, evenals misvattingen over de betaalbaarheid ervan.

Ook blijkt dat met name in de arme- en middeninkomenslanden in de Europese en Centraal-Aziatisch regio, er een ernstig tekort is aan revalidatieprofessionals. Ook dat weerhoudt mensen ervan om de revalidatiezorg te krijgen die ze nodig hebben.

Lage rugpijn en zorg na beroerte

De meest voorkomende klachten die gebaat zijn bij revalidatiezorg zijn lage rugpijn, botbreuken of -misvormingen, gehoor- en gezichtsverlies, zorg na een beroerte en dementie.

Deze kunnen het leven van mensen verregaand beïnvloeden, inclusief hun vermogen om te werken, wat de overheden van landen handen vol geld kost.

‘Als er niet dringend actie wordt ondernomen riskeren veel mensen kansen en economische productiviteit te missen.’

Het rapport benadrukt dat er 12 keer minder fysiotherapeuten, 141 keer minder ergotherapeuten en zes keer minder specialisten in prothesen en steunzolen zijn in middeninkomenslanden dan in landen met hogere inkomens.

‘Het is verbijsterend dat bijna de helft van de bevolking in deze regio een of andere vorm van revalidatie nodig heeft om ten volle te kunnen functioneren’, zegt Hans Kluge, directeur van WHO Europa. ‘Als er niet dringend actie wordt ondernomen riskeren veel mensen kansen en economische productiviteit te missen.’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Kosteneffectief

‘In veel landen in deze regio zijn revalidatiecentra gesitueerd in de steden waardoor het platteland te weinig bediend wordt’, zegt Natasha Azzopardi Muscat, Landendirecteur van de WHO. ‘Revalidatie is geen volwaardig onderdeel van de primaire gezondheidszorg en dat moet veranderen.’

Het is ook bewezen dat revalidatie kosteneffectief is en de beste garantie geeft op het slagen van eerdere gezondheidsingrepen. Verder verkleint revalidatie de kans op complicaties na een ingreep en beperkt het de duur van een ziekenhuisopname.

‘De meesten van ons zullen ooit zelf revalidatie nodig hebben, of iemand uit hun directe omgeving’, zegt Kluge. ‘Revalidatiezorg kan een leven veranderen. Het vermindert pijn, maakt mensen minder afhankelijk van anderen, is versterkend voor ons mentale welzijn en doet mensen terug meetellen omdat ze weer kunnen studeren, werken en deelnemen aan de samenleving.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.