Elke dag sterven wereldwijd 3500 mensen in het verkeer

WHO: Aantal verkeersdoden moet wereldwijd halveren

Steve Buissinne / Pixabay

Elke dag sterven wereldwijd 3500 mensen in het verkeer, en dat is onaanvaardbaar, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Een nieuw actieplan moet het aantal slachtoffers in tien jaar tijd halveren. Regeringen over de hele wereld hebben zich unaniem achter het plan geschaard.

Door alle aandacht die momenteel naar de beheersing van de coronapandemie gaat, zouden we bijna vergeten dat er ook andere “sluipmoordenaars” in de samenleving aan het werk zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) herinnert er ons aan dat er wereldwijd maar liefst 3500 mensen per dag sterven in het verkeer. Dat zijn 1,3 miljoen overlijdens per jaar, die voorkomen kunnen worden als we meer aandacht geven aan verkeersveiligheid, zegt de organisatie bij de aftrap van de campagne Decade of Action for Road Safety 2021-2030.

Het doel is om de dodentol in het verkeer nog dit decennium met de helft te verminderen.

Het doel is om de dodentol in het verkeer nog dit decennium met de helft te verminderen. Ook het cijfer van 50 miljoen gewonden per jaar op de weg moet met het voorgestelde Actieplan voor Verkeersveiligheid halveren.

Hoofdoorzaak van verlies van jonge levens

Als er niets verandert aan de huidige situatie zullen de komende tien jaar naar schatting 13 miljoen doden en 500 gewonden vallen in het verkeer, vooral in lage- en middeninkomenslanden, schat de WHO. Bij jongeren en kinderen is het verkeer zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.

‘Dat zijn onaanvaardbare cijfers, zeker gezien het feit dat ze allemaal te voorkomen zijn’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ‘Veel van dit lijden is te voorkomen door wegen en voertuigen veiliger te maken, te voorzien in plaats voor veilig wandelen en fietsen, en door het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren. Het actieplan is een praktisch en haalbaar stappenplan voor landen en gemeenschappen. Het zal levens redden.’ 

Regeringen van over de hele wereld erkennen het probleem. In 2020 keurden ze unaniem resolutie 74/299 goed van de Algemene Vergadering van de VN. Daarin scharen ze zich expliciet achter het doel om het aantal doden en gewonden in het wegverkeer te verminderen met minstens 50 procent tegen 2030.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.