WHO brengt aanvallen op zorgverleners in kaart

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat vanaf volgend jaar aanvallen op gezondheidswerkers in kaart brengen. Dit gebeurt via een nieuw dataverzamelingssysteem. 

  • Reuters Een dokter van Artsen zonder grenzen onderzoekt een ziek kind in de Centraal-Afrikaanse republiek. Uit gegevens van de WHO blijkt dat vorig jaar alleen al 603 doden en 958 gewonden vielen door aanvallen op gezondheidswerkers in 32 landen. Reuters

De gezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over de frequentie en ernst van de aanvallen op medische dienstverleners. Vooral in oorlogsgebieden en bij humanitaire dienstverlening vallen er slachtoffers.

Het nieuwe volgsysteem is het eerste gestandaardiseerde systeem om gegevens te verzamelen en rapportages te maken over dergelijke aanvallen. De informatie wordt ook gebruikt om patronen te ontdekken en manieren te vinden om geweld te voorkomen of verminderen.

‘Het beschermen van zorgverleners is een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van de internationale gemeenschap’, zegt Jim Campbell, directeur Personeelszaken bij de WHO. ‘Zonder zorgverleners is er geen gezondheidszorg.’

Afghanistan

Projectleider Erin Kenney, laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. ‘Elke keer als een arts te bang is om naar zijn werk te gaan, elke keer als een ziekenhuis gebombardeerd wordt of voorraden geplunderd worden, belemmert dat de toegang tot zorg.’

Uit gegevens van de WHO blijkt dat vorig jaar alleen al 603 doden en 958 gewonden vielen door aanvallen op gezondheidswerkers in 32 landen. Een van die aanvallen was op 3 oktober dit jaar, toen een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz (Afghanistan) werd gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht. Bij die aanval vielen minstens dertig doden, waarvan ongeveer de helft ziekenhuispersoneel betrof.

‘Door die aanval konden we geen patiënten meer behandelen op een moment dat dat dringend nodig was’, zei Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen, bij de lancering van een onderzoek naar de zaak. ‘We moeten zeker weten dat het uitoefenen van ons werk ons nooit tot doelwit zal maken’, voegt ze eraan toe.

Meer recentelijk werd een AzG-kliniek in Taiz in Jemen gebombardeerd. Daarbij raakten twee personeelsleden gewond.

Slimme oplossingen

Het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) zegt dat sinds 2012, bijna 60 procent van de ziekenhuizen in Syrië geheel of gedeeltelijk verwoest is. Meer dan de helft van de gezondheidswerkers is het land ontvlucht of vermoord.

In Pakistan kwamen sinds 2012 tientallen gezondheidswerkers om bij de bestrijding van polio. Na bestudering van de tijdpatronen, werd besloten de vaccinatiecampagnes terug te brengen tot één dag, in plaats van vier aaneengesloten dagen mensen en materieel sneller te verplaatsen. Daardoor zijn er nu minder aanslagen en minder doden. ‘We moeten slimme oplossingen vinden’, zegt Kenney.

Er is de laatste tijd meer aandacht voor de gevaarlijke omstandigheden waarin hulpverleners werken. In december vorig jaar nam de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aan waarin erkend wordt dat aanvallen op gezondheidswerkers de gezondheidszorg in een regio langdurig kunnen verzwakken. Lidstaten en andere betrokken partijen werden opgeroepen de gezondheid van zorgverleners te garanderen.

Het nieuwe dataverzamelingssysteem van de WHO dat in 2016 officieel gelanceerd wordt, wordt momenteel getest in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Syrië en de Palestijnse gebieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.