Wereldwijd worden amper 4 op de 10 sterfgevallen systematisch geregistreerd

WHO: dringend nood aan betere data om pandemie te bestrijden

 

Markus Winkler / Pixabay

In veel landen is er dringend nood aan betere rapportering vanuit de gezondheidszorg, blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. Met name rond mentale gezondheid is het gebrek aan data prangend.

Wereldwijd worden amper 4 op de 10 sterfgevallen systematisch geregistreerd. In Afrika is dat zelfs amper 1 op 10, blijkt uit de eerste wereldwijde beoordeling van de bestaande informatiesystemen in landen over de hele wereld.

Twee derde van de lage-inkomenslanden beschikt over een gestandaardiseerd systeem om doodsoorzaken te melden. Maar die systemen moeten dringend versterkt worden om de wereld te helpen reageren op noodsituaties zoals een pandemie, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Pandemie

De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt dat zelfs de meest geavanceerde gezondheids- en gegevenssystemen nog altijd moeite hebben om gegevens snel te verwerken en beschikbaar te maken, zodat er snel gehandeld kan worden, zegt de WHO. 

Minder dan de helft van de landen rapporteert gegevens over ernstige psychische aandoeningen.

Het gebrek aan gegevens wereldwijd maakt dat we de effecten van de pandemie minder goed begrijpen, waardoor ook de respons wordt ondermijnd.

‘De pandemie zet de capaciteit van de gezondheidsinformatiesystemen over de hele wereld onder druk, nu ze zowel de ziekte als andere belangrijke gezondheidstrends moeten volgen’, zegt WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Mentale gezondheid

Zo’n 60 procent van de onderzochte landen heeft een goed ontwikkeld systeem om de voortgang en prestaties van hun gezondheidssector op te volgen. Amper de helft heeft een systeem om de kwaliteit van de zorg te bewaken.

Er zijn wel goede gegevens beschikbaar over zaken als immunisatie, tuberculose en hiv-incidentie, maar er is veel minder bekend over domeinen zoals geestelijke gezondheid of kanker. Minder dan de helft van de landen rapporteert gegevens over ernstige psychische aandoeningen.

Dat gebrek aan gegevens vormt een ernstige beperking voor de mogelijkheden van landen om effectieve gezondheidsprogramma’s te plannen en uit te voeren, zegt de WHO.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift