WHO wil actie tegen zelfdoding

Nieuws

WHO wil actie tegen zelfdoding

WHO wil actie tegen zelfdoding
WHO wil actie tegen zelfdoding

IPS

05 september 2014

Jaarlijks beroven wereldwijd meer dan 800.000 mensen zich van het leven, dat is 1 zelfdoding om de 40 seconden. De cijfers zijn afkomstig uit het eerste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over zelfmoordpreventie. Driekwart van de zelfmoorden gebeurt in lage- of middeninkomenslanden.

Zelfdoding komt over de hele wereld voor en bij vrijwel alle leeftijden. De cijfers zijn wereldwijd het hoogst bij mensen boven de zeventig, maar in sommige landen is het probleem het grootste bij jongeren. Bij mensen tussen 15 en 29 is zelfmoord wereldwijd de tweede grootste doodsoorzaak.
Meer mannen komen om door zelfdoding dan vrouwen. In rijke landen is het verschil het grootste, met drie keer meer mannen dan vrouwen.

Actie

Vergiftiging met pesticiden, ophanging en vuurwapens zijn de meest voorkomende methodes. Uit onderzoek in landen als Australië, Canada en Japan blijkt dat beperking van de toegang tot die middelen ook het zelfmoordcijfer naar beneden haalt.

Een ander belangrijk element is een engagement door nationale overheden en de implementering van een gecoördineerd actieplan, zegt de WHO. Momenteel hebben nog maar 28 landen zo’n plan, waarbij naast het ministerie van Volkgezondheid ook bijvoorbeeld Onderwijs, Tewerkstelling en Justititie betrokken worden.

De media kunnen een belangrijke rol spelen door niet sensationeel over de zelfdodingen te berichten of uitgebreid de methode te beschrijven, en ook gezondheidswerkers moeten alert zijn op mentale problemen.

‘Dit rapport is de eerste WHO-publicatie in zijn soort, een omvangrijke wereldwijde studie over zelfdoding en succesvolle methodes voor preventie”, zegt Shekhar Saxena, directeur van het Departement Mentale Gezondheid aan de WHO. “We weten wat werkt. Nu moeten we in actie komen.’

Volgende week, 10 september, is werelddag ter preventie van Zelfdoding.

Tags