WikiLeaks geeft Indiase strijd tegen kapitaalvlucht nieuw elan

Nieuws

WikiLeaks geeft Indiase strijd tegen kapitaalvlucht nieuw elan

Ranjit Devraj

24 januari 2011

Hoeveel Indiase namen staan er op de lijsten met internationale belastingontduikers die recent werden doorgespeeld aan WikiLeaks en de Duitse overheid? De gelekte informatie kan opheldering verschaffen over de naar schatting 14 miljard euro die Indiase zakenlui en politici per jaar naar het buitenland versluizen.

“Assange en WikiLeaks zijn onze beste kans om uit te vinden om welke mensen het gaat en om hoeveel geld het gaat”, zegt Vineet Narain, een bekende actievoerder tegen de parallelle economie in India. Twintig jaar campagne voeren tegen de corruptie en belastingontduiking hebben Narain naar eigen zeggen geleerd dat geen enkele grote partij in zijn land de missstanden echt wil aanpakken.

Vorige week kreeg Julian Assange, de stichter van WikiLeaks, van de voormalige Zwitserse bankier Rudolf Elmer twee cd’s met informatie over geheime rekeningen van belastingontduikers uit verschillende landen. In een reactie verklaarde de Indiase premier, Manmohan Singh, vorige week woensdag dat de Indiase regering geen informatie zal bekend maken die ze heeft over geheime rekeningen van Indiërs in het buitenland. Dat zou ingaan tegen internationale verdragen over dubbele belasting die India heeft ondertekend. “Er zijn geen snelle oplossingen om zogenaamd zwart geld terug te brengen”, zei Singh. We hebben informatie, maar die is aan ons gegeven om te gebruiken bij de inning van belastingen”.

Onder druk

Singh staat onder druk door verscheidene corruptieschandalen die de voorbije maanden aan het licht kwamen. Er circuleren ook indrukwekkende cijfers over de parallelle economie in India. In een rapport dat in november 2010 werd gepubliceerd, schat het Centre for International Policy (CIP) in Washington dat de Indiase elite elk jaar 19,3 miljard dollar (14 miljard euro) op een illegale manier naar het buitenland brengt.

Het Indiase Hooggerechtshof behandelt bovendien net een zaak rond de fabelachtige tegoeden die Indiërs illegaal in het buitenland aanhouden. “Mensen sluizen geld het land uit om belastingen te vermijden. Dat is eenvoudigweg diefstal ten nadele van de economie. Het is misdaad van een verbijsterende omvang”, liet rechter Sudarshan Reddy woensdag na de zitting weten.

De klager, de politicus en topadvocaat Ram Jethmalani, wil de regering dwingen de namen bekend te maken van de Indiërs die op de lijst staan van de klantenlijst van de LGT, de grootste bank van Liechtenstein, die een voormalige medewerker in 2008 verkocht aan de Duitse geheime dienst. Naar verluidt staan er ook Indiase namen op een andere cd-rom die de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen onlangs in handen kreeg.

Geld voor ontwikkeling

Singh ligt ook onder vuur van de BJP, de grootste oppositiepartij in India, omdat hij geen informatie wil vrijgeven. Volgens BJP-leider Nitin Gadkari staan er verscheidene duizenden miljarden euro’s uit India op rekeningen in allerlei belastingparadijzen. “Aarzeling zal twijfel doen ontstaan over de integriteit van de mensen die het land nu leiden”, zegt Gadkari. Maar volgens Narain ondernam de BJP niets tegen de stroom van zwart geld naar het buitenland toen ze zelf aan de macht was, tussen 1998 en 2004.

Ook D. Raja, nationaal secretaris van de Communistische Partij van India, roept de regering op meer te ondernemen. Het geld moet teruggehaald worden en geïnvesteerd worden in ontwikkelingsactiviteiten, vindt hij. “De regering kan de zaak makkelijk aankaarten bij de Zwitserse regering en de Zwitserse Bankenvereniging, maar ze houdt de boot af. Laten we dan maar wachten tot Assange uitpakt met de namen.”