Verwachte levensduur 20-25 jaar

Windmolens binnenkort van hout?

© modvion

Technologiebedrijf Modvion heeft in Zweden al windturbines gebouwd met gelamineerd fineerhout. Het nieuwe partnerschap met Stora Enso brengt die productie in een stroomversnelling.

Houtgigant Stora Enso slaat de handen ineen met het Zweedse technologiebedrijf Modvion om windmolens te bouwen uit hout in plaats van staal. Dat heeft alleen maar voordelen, zeggen de bedrijven.

Modvion is niet aan zijn proefstuk toe: het bedrijf heeft in Zweden al windturbines gebouwd met gelamineerd fineerhout. Het nieuwe partnerschap met Stora Enso brengt die productie in een stroomversnelling. Het Zweeds-Finse Stora Enso is het tweede grootste bosbouwbedrijf ter wereld en een van de grootste producenten van gelamineerd fineerhout.

Lichter en minder CO2

Volgens de twee bedrijven heeft gelamineerd fineerhout (Laminated veneer lumber of LVL in het jargon) een aantal veelbelovende eigenschappen voor de bouw van windmolens. Zo is het materiaal voor de sterkte heel wat lichter dan staal.

Bovendien worden de houten torens in modules gebouwd. Daardoor kunnen ze vervoerd worden op een gewone vrachtwagen via de openbare weg, zonder vergunningen of speciale ingrepen. Dat maakt dat op moeilijk bereikbare plaatsen hogere torens gebouwd kunnen worden. En daardoor is een hogere stroomproductie mogelijk.

Een toren uit hout kan gebouwd worden met tot 90 procent minder CO2-uitstoot dan een conventionele stalen variant, denken de bedrijven. Bovendien slaan de torens de CO2 op die de bomen hebben opgenomen tijdens hun groei.

De bedrijven maken zich sterk dat de houten torens even lang meegaan als hun stalen varianten: zo’n 20 tot 25 jaar.

Recycleerbare wieken

Hout werd al langer gebruikt in windmolens, met name in de wieken. Die zijn meestal gemaakt uit hout- en koolstofvezels in combinatie met bijzonder sterke harsen. Maar erg duurzaam is dat niet: het is heel moeilijk en duur om de componenten in de afvalfase weer te scheiden, waardoor de wieken nauwelijks te recycleren zijn.

Siemens-Gamesa, de tweede grootste bouwer van windmolens ter wereld, werkt daarvoor aan een oplossing. Het heeft de eerste wieken geproduceerd met een nieuw soort hars, die in de afvalfase efficiënt gescheiden kan worden van de andere componenten, die vervolgens elders opnieuw gebruikt kunnen worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.