Woede in Pacific over klimaatdoelen Australië en Nieuw-Zeeland

Als Australië en Nieuw-Zeeland niet bereid zijn hun klimaatdoelen aan te scherpen, zullen de kleine eilandstaten in de Pacific hen wellicht te vragen te vertrekken van het Pacific Islands Forum (PIF) dat vandaag begint in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea.

Lock the Gate Alliance (CC by 2.0)
De Mt. Thorley-Warkwort mega mijn in New South Wales. De president van Kiribati noemde Australië in de regionale media “egoïstisch”, omdat het land de vervuilende steenkoolindustrie de hand boven het hoofd houdt.
Lock the Gate Alliance (CC by 2.0)

Dat heeft de president van Kiribati, Anote Tong, gezegd voorafgaand aan de ontmoeting van zestien landen in Oceanië. Ook is het mogelijk dat de kleine eilandstaten het forum verlaten, zei hij. De leider van Fiji, Frank Bainimarama, heeft bij voorbaat al aangekondigd niet naar het Forum te komen, uit protest tegen de aanwezigheid van Australië en Nieuw-Zeeland.

De eilandstaten willen dat de twee economische grootmachten de regio een eerder bereikte consensus om de wereldwijde temperatuurstijging onder 1,5 graden Celsius te houden, niet doorbreken. Deze consensus werd afgelopen week bereikt op het Pacific Islands Development Forum op Suva (Fiji), een forum waar Australië en Nieuw-Zeeland niet aan meededen.

Egoïstisch

Tong noemde Australië in de regionale media “egoïstisch”, omdat het land de vervuilende steenkoolindustrie de hand boven het hoofd houdt. Steenkool draagt aanzienlijk bij aan de uitstoot van CO2, een broeikasgas dat de opwarming van de aarde versterkt. De president van Kiribati zei een vluchtelingenstroom te verwachten die vergelijkbaar is met het aantal vluchtelingen dat momenteel vanuit Syrië naar Europa reist, als de klimaatverandering niet wordt tegengehouden. De laaggelegen eilanden in de Pacific kampen nu al met overstromingen en erosie als gevolg van de klimaatverandering.

De Nieuw-Zeelandse premier John Key zei in een reactie op de Nieuw-Zeelandse radio begrip te hebben voor het standpunt van de kleine eilandstaten. In zijn ogen is Nieuw-Zeeland echter op de goede weg. ‘We proberen onze doelstellingen niet af te zwakken en we lopen er niet voor weg. Ik geloof oprecht dat we het juiste doen.’

Methaanuitstoot

Australië en Nieuw-Zeeland zullen naar verwachting inzetten op een maximale temperatuurstijging van 2 graden Celsius, en ook hun uitstootdoelen daarop aanpassen. Beide landen leverden eerder dit jaar hun nationale doelstellingen in bij de Verenigde Naties, en stelden daarin dat meer doen “te duur” is.

In Nieuw-Zeeland zouden de melkveehouderij en schapenteelt – een bron van methaanuitstoot – daar te veel onder lijden. In Australië ligt het pijnpunt vooral in de steenkoolindustrie. Dat land is voor twee derde van de elektriciteitsvoorziening afhankelijk van kolencentrales.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.