“Ze hadden het bevel ons te doden”
Milagros Salazar
15 juni 2009
De dood van 24 Peruaanse politieagenten in een confrontatie met de inheemse bevolking in het Amazonegebied is een “genocide”, zegt de regering in Lima. De inheemse leider Salomón Aguanash ontkent dat en zegt dat bovendien tientallen indianen vermist zijn. In een gesprek met IPS zegt hij dat de politie ondanks een staakt-het-vuren op hen was beginnen te schieten.
Bij de bloedige confrontatie aan een wegblokkade bij de stad Bagua kwamen volgens officiële cijfers 24 politieagenten en 5 manifesterende indianen om. Volgens inheemse bronnen werden veel meer manifestanten gedood en heeft de politie de meeste lichamen verborgen. Zeker 87 indianen zijn nog steeds niet in hun dorpen teruggekeerd.
Salomón Aguanash, die de blokkade leidde, zegt dat het plaatselijke politiehoofd, Víctor Uribe, donderdagavond had ingestemd met een wapenstilstand tot vrijdagochtend 10 uur. Toen de indianen zich klaarmaakten om naar hun dorpen terug te keren, begon de politie hen rond 6 uur ’s morgens aan te vallen in de zogenaamde Duivelsbocht, zegt hij.
Enkele duizenden indianen hielden de weg naar Bagua al drie weken geblokkeerd als protest tegen de decreten waarmee de regering inheemse gebieden wil openstellen voor investeringen in de oliewinning, mijn- en landbouw en houtkap.
Vertrouwen
Volgens Aguanash had generaal Uribe donderdag vernomen dat er van hogerhand besloten was om de blokkade te doorbreken. “Als we de weg niet vrijmaakten, zou hij het bevel de ochtend nadien uitvoeren. Daarom vroegen we hem een bestand tot 10 uur ’s ochtend. Hij stemde daarmee in, we mochten hem op zijn woord vertrouwen, als hij het bevel niet gaf zouden de troepen geen stap verzetten.”
De manifestanten hadden nog tijd nodig om het transport te regelen van de 3600 mensen die er op dat moment waren, zegt Aguanash. Iedereen overnachtte ter plaatse.
“Toen er om 5 uur ‘s ochtends niets gebeurde, vertrouwden we het nog steeds. Maar rond tien voor zes dook er veel volk op in de heuvels. De kameraden stonden op en begonnen te roepen: het is de politie! het is de politie! Ik heb toen naar de gsm van de generaal gebeld om te vragen dat er geen geweld zou worden gebruikt, maar hij nam niet op.”
“Ondertussen doken almaar meer agenten op in de heuvels en begonnen ze te schieten. Ze omsingelden ons, ze wilden ons verrassen. Op dat moment werden twee van onze broeders gedood. Broeder Santiago Manuim (een andere inheemse leider, nvdr) stond toen op om de politie te vragen niet te schieten maar een kogel trof hem in de buik. De broeders begonnen de politie aan te vallen toen ze die twee doden zagen.”
Helikopters
Na ongeveer een kwartier doken ook drie helikopters op, die niet alleen traangasgranaten afvuurden maar ook op de manifestanten begonnen te schieten, zegt Aguanash. “Op dat moment begonnen de mensen te rennen voor hun leven. Wie weet hebben die kogels uit de helikopters ook de politie zelf geraakt.”
“Na een tijd begonnen twee geblindeerde politiewagens vanop de weg te schieten. Als de politie ons echt wilde evacueren, waarom zijn ze dan niet meteen daarlangs gekomen in plaats van ons te verrassen via de heuvels. Ze hadden het bevel om ons te doden.”
Aguanash plaatst vook raagtekens bij het aantal slachtoffers bij de politie. “Ik geloof dat niet. Hoe konden wij, die ongewapend waren, er 24 doden?”