Zeldzame aardappelrassen opgeslagen in wereldzaadbank

Honderden varianten van de aardappel, een van de meest gegeten gewassen op de wereld, worden vandaag opgeslagen in de wereldzaadbank op Spitsbergen. Het gaat onder meer om verloren gewaande soorten uit de Andes, die nu bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Miksu (CC by-sa 3.0)
De Wereldzaadbank in Spitsbergen telt momenteel al 860.000 zaden van voedselgewassen uit de hele wereld.
Miksu (CC by-sa 3.0)

Delegaties van inheemse gemeenschappen uit de Andesregio die werken aan het behoud van de rassen, wonen de ceremonie op Spitsbergen bij, meldt de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Zij dragen vandaag zaden van 750 soorten over. De zadenbank in de permafrost van het Noordpoolgebied telt momenteel al 860.000 zaden van voedselgewassen uit de hele wereld.

Ziekten

De aardappel komt oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika. In de loop der eeuwen kweekten de boeren daar meer dan tweeduizend verschillende varianten. Daarnaast zijn er tientallen wilde, verwante soorten te vinden. De aardappel is momenteel het op twee na meest gegeten voedselproduct en groeit inmiddels op alle continenten waar mensen wonen.

Klimaatverandering en plantenziekten vormen echter een bedreiging voor de aardappel. Alleen al in ontwikkelingslanden richt aardappelziekte jaarlijks voor 8,5 miljard dollar schade aan. Veel aardappelsoorten gingen in de afgelopen decennia verloren, zowel in de Andes als in de rest van de wereld.

Oude rassen

Een coalitie van plaatselijke en internationale partners wil oude aardappelsoorten opnieuw introduceren en het genetisch materiaal bewaren in genenbanken. Onder meer het Internationaal Aardappelcentrum (CIP) in Peru, waar zich de grootste aardappelcollectie ter wereld bevindt, werkt aan de herintroductie van oude aardappelrassen. Het CIP heeft sinds 2002, in samenwerking met inheemse gemeenschappen, vierhonderd soorten opnieuw geïntroduceerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.