Zelfmoordgolf teistert Kasjmir

Nieuws

Zelfmoordgolf teistert Kasjmir

04 maart 2012

Sinds de start van het conflict in Kasjmir is het aantal zelfmoorden enorm gestegen, met name bij jonge meisjes. Deskundigen wijten de stijging aan de vele psychiatrische problemen als gevolg van het conflict en sociaaleconomische problemen

Op 6 februari nam een jong meisje gif in bij haar thuis in Kashmir. Enkele weken later hing een tweede tiener zich op. Nog in dezelfde maand namen twee meisjes in het district Budgam gif in, sprong een tiener in de rivier de Jhelum en op 29 febuari nam opnieuw een meisje een dodelijke portie vergif in. In de hele maand februari werden nog eens meer dan tien zelfmoordpogingen ondernomen.

Vorig jaar werden meer dan duizend zelfmoorden geregistreerd door het Sher-e-Kashmir Institute of Medical Sciences (SKIMS) en het Shri Maharaja Hari Singh (SMHS) ziekenhuis in of Srinagar. Maar deskundigen zijn ervan overtuigd dat het werkelijke aantal zelfmoorden veel hoger ligt. “Het echte aantal is hoger dan wat er gerapporteerd wordt”, zegt psychiater Mushtaq Margoob. “Door het sociale stigma worden veel zelfmoorden of pogingen niet gerapporteerd”.

Voor het begin van het geweld Kasjmir lagen de cijfers een stuk lager. Tijdens de laatste 21 jaar van het conflict steeg het aantal zelfmoorden van 0,5 per 100.000 inwoners in 1989 tot 20 per 100.000 in 2007.

Psychiatrische problemen

Er zijn verschillende redenen voor de stijging. Naast het aanhoudende conflict wordt ook de wanhoop in de vallei gelinkt aan een drastische stijging van het aantal psychiatrische aandoeningen, die zo’n 800.000 inwoners treffen.

“Psychiatrische aandoeningen, een materialistische levensstijl, psychosociale en socio-economische problemen, het zijn enkele van de belangrijkste redenen voor de stijging”, zegt Mushtaq.

Specifiek voor tieners komen daar examenstress, liefdesverdriet en druk van de ouders bij.

Paramilitairen

De epidemie plaagt niet alleen de lokale bevolking in Kasjmir, maar ook honderden Indiase paramilitairen die in het gebied gestationeerd zijn. Uit een recent rapport van het Indiase ministerie van Defensie blijkt dat in de voorbije zes jaar 780 paramilitairen zelfmoord hebben gepleegd, voornamelijk met hun eigen vuurwapen.

De studie toont aan dat maar liefst 38,56 procent van de troepen tekenen van schizofrenie vertoont, 14,17 procent lijdt aan alcoholverslaving en 9,8 procent worstelt met depressie. De grote psychologische druk, eenzaamheid, vijandige omgeving en korte verloven worden als voornaamste redenen genoemd.