Zelfs meest efficiënte steenkool is ramp voor klimaat

Ook voor de nieuwste, meest efficiënte steenkoolcentrales is er geen toekomst als de wereld de afspraken in Parijs wil nakomen en de klimaatopwarming onder de 2 graden Celsius wil houden. Dat blijkt uit een onderzoek van studiebureau Ecofys in opdracht van het Wereldnatuurfonds.

  • Patrick Emerson (CC BY-ND 2.0) De steenkoolcentrale in de Flint Hills van Kansas in de VS. Patrick Emerson (CC BY-ND 2.0)

In Parijs kwamen 195 landen in december overeen om de klimaatopwarming onder de 2 graden Celsius te houden. Volgens het wetenschappelijk klimaatpanel van de VN (IPCC) moet de uitstoot van de elektriciteitssector daarvoor snel verminderen om tegen 2050 zo goed als nul te bedragen. Dat was slecht nieuws voor de vervuilende steenkoolsector, maar de steenkoolindustrie maakte zich sterk dat nieuwe, efficiëntere centrales een rol zouden kunnen blijven spelen.

De studie van Ecofys haalt die stelling onderuit. Zelfs als alle centrales ter wereld de meest efficiënte technologie zouden gebruiken (High Efficiency Low Emissions of HELE), blijft de uitstoot incompatibel met het scenario dat nodig is om de doelstellingen van Parijs te halen. Ecofys komt tot die conclusie na een vergelijking tussen de projecties van het IPCC en rapporten van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

‘Dit rapport ondergraaft de beweringen dat efficiënte centrales verenigbaar zijn met de strijd tegen de klimaatverandering.’

‘De toekomst van steenkoolcentrales – zelfs de meest efficiënte – ziet er slecht uit gezien de drastische emissiereducties die nodig zijn in de energiesector om de klimaatverandering onder de 2 graden te houden – laat staan de 1,5 graden-doelstelling die is afgesproken in Parijs’, zegt David de Jager, hoofdconsultant bij Ecofys.

‘Dit rapport ondergraaft de beweringen van de steenkoolindustrie en regeringen zoals die van Japan, Duitsland, Zuid-Korea, Australië en Polen dat efficiënte centrales verenigbaar zijn met de strijd tegen de klimaatverandering’, zegt Sebastien Godinot, econoom bij het Wereldnatuurfonds (WWF). ‘Het is duidelijk dat, in de wereld na Parijs, er simpelweg geen rol is voor steenkool, hoe efficiënt ook.’

Volgens het WWF moeten regeringen dan ook onmiddellijk de financiële steun aan de steenkoolindustrie stopzetten. Rijke landen moeten hun steenkoolcentrales uitfaseren tegen 2035, en tegen 2050 moeten de centrales wereldwijd stilgelegd zijn. ‘De G7-top in Japan, waar enkele van de grootste steenkoolnaties ter wereld zijn, is een unieke gelegenheid om daarmee te beginnen’, zegt Godinot.

Momenteel zijn er wereldwijd nog 2300 nieuwe centrales gepland of in aanbouw, met een totale capaciteit van 1400 gigawatt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.