België levert drie officieren aan nieuwe Europese troepenmacht Takuba

Europa stuurt troepen naar Mali om jihadisme te bestrijden

© UN Photo / Marco Dormino

Een georganiseerde training in Mali door de politie van de Verenigde Naties.

Een nieuwe Europese troepenmacht zal vanaf deze zomer in de Liptako-regio in Mali de strijd aangaan met jihadisten van IS en Al-Qaida. Enkele honderden militairen zullen deel uitmaken van een commando-eenheid die onder Frans bevel staat. België stuurt drie officieren.

Mali zit sinds 2012 in een diepe politieke crisis. Terroristische organisaties die gelieerd zijn aan IS en Al-Qaida zorgen voor grote onrust in de Liptako-regio, het grensgebied tussen Mali, Burkina Faso en Niger. Er zijn voortdurend etnische conflicten en er lijkt geen einde te komen aan het geweld. Op dit ogenblik zijn er zes strijdmachten actief in een poging daar een einde aan te maken.

De nieuwe troepenmacht zal vanaf de zomer in het zuidoosten van Centraal-Mali onder de naam Takuba ook de strijd aangaan met IS en Al-Qaida. Hij kan op politieke steun rekenen van Nederland, Duitsland, België, Denemarken, Frankrijk, Estland, Tsjechië, Noorwegen, Portugal, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Toch sturen slechts zes landen militairen. Het was initieel de bedoeling dat al deze landen militairen naar het gebied zouden sturen, maar in Duitsland kon de Europese militaire eenheid niet op een meerderheid van het parlement rekenen. In Noorwegen werd het plan teruggefloten door de rechts-populistische Vooruitgangspartij.

Over de verdeelsleutel van Takuba is nog niets bekend, maar niet elk land zal een even grote bijdrage leveren.

In november trad Estland toe tot Takuba. Daarmee is het het eerste land dat de Franse commando-eenheid steunt. Nederland stuurt een of twee stafofficieren, die de operaties van Takuba zullen coördineren. Daarnaast zullen vijf Nederlandse militaire trainers troepen uit Mali en Niger opleiden, die ook deel zullen uitmaken van de commando-eenheid.

Het Zweedse ministerie van Defensie laat in een persmededeling weten dat het te vroeg is om te zeggen hoe groot de Zweedse bijdrage zal zijn. Het plan moet immers nog goedgekeurd worden door de regering en het parlement. Zweden is bereid om helikopters en soldaten te sturen. En ook Tsjechië wil een steentje bijdragen, terwijl het nog wacht op goedkeuring. Het zou gaan om zo´n 60 soldaten.

Conflict

Het is niet de eerste keer dat Belgische soldaten naar Mali trekken. Sinds 2016 doen de Belgen mee aan Minusma, de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali. Er is een honderdtal Belgische militairen actief in het West-Afrikaanse land in de hoop de rust te doen terugkeren.

Jihadistische milities die banden hebben met Al-Qaida en IS terroriseren al sinds 2012 de bevolking in het noorden van Mali. De grootste twee terroristische organisaties zijn Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin (JNIM), gelieerd aan Al-Qaida, en de Islamitische Staat in de Grote Sahara, een tak van IS.

Sinds 2015 is vooral Katiba Macina actief, een zusterorganisatie van Al-Qaida. Die wil het kalifaat uitroepen en de sharia invoeren. Vorig jaar waarschuwde de vermoorde IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi voor dagelijkse operaties in Mali. Het geweld is inmiddels overgewaaid tot in het centrum van het land. Het is een kwestie van tijd voor heel Mali geteisterd wordt door jihadistisch geweld.

De vraag is of deze nieuwe internationale troepenmacht een einde kunnen maken aan het geweld.

Als reactie op het geweld zijn etnische en nationalistische rebellengroepen ontstaan, die heel gewelddadig optreden. Zo zijn de Malinezen niet alleen slachtoffer van het opkomende jihadisme, maar ook van de etnische conflicten. Er heerst spanning tussen de Dogon-gemeenschap, traditionele boeren en jagers, en de Peulh of Fulbe, die vaak nomadische herders zijn.

De Franse troepenmacht Barkhane is bijna zes jaar aanwezig in de Sahel aan de zijde van onder meer Minusma en de G5-troepenmacht, die bestaat uit soldaten uit Mali, Niger, Tsjaad, Burkina Faso en Mauritanië. Momenteel zijn al zes strijdmachten actief in Mali om de strijd aan te gaan tegen jihadistische milities. Met Takuba komt er nu ook een zevende strijdmacht bij.

Het idee voor de nieuwe missie kwam in een stroomversnelling na een helikoptercrash in Mali. Eind vorig jaar kwamen dertien Franse militairen van de Barkhane-troepenmach om het leven, toen twee Franse helikopters tegen elkaar botsten tijdens een nachtelijke gevechtsoperatie in Liptako. Niemand aan boord overleefde de crash.

IS eiste al snel de verantwoordelijkheid op voor het ongeval, maar dat werd snel ontkracht door de Franse minister van Defensie Florence Parly. Drie maanden na het ongeval besloten de Franse president Emmanuel Macron en Franse generaal François Lecointre om 600 extra soldaten in te zetten.

5000 Franse soldaten vechten nu in het West-Afrikaanse land. Ze kunnen rekenen op de steun van Burkina Faso, Niger en Mali.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.