Ziekte van Chagas migreert naar de steden
Joren Gettemans
18 april 2010
Wetenschappers vrezen dat de ziekte van Chagas, zich aan het verspreiden is naar de steden. De wants die de ziekte veroorzaakt komt normaal enkel in bebost gebied voor, maar zou zich aanpassen aan een verstedelijkte omgeving.
In een school in de Venezolaanse hoofdstad Caracas raakten meer dan honderd leerlingen en medewerkers ziek. Wetenschappers slaagden erin de oorzaak op te sporen: een kan fruitsap die ‘s nachts niet afgedekt was en zo besmet kon worden. De besmetting gebeurt door de uitwerpselen van wantsen die normaal enkel in bebost gebied voorkomen.
Mondelinge besmetting via besmet voedsel of drank komt ook voor, maar tot nog toe altijd in bebost gebied waar de ziekte endemisch is. In landen als Brazilië, Chili en Uruguay is met succes strijd gevoerd tegen de ziekte, maar de wetenschappers vrezen dat een opmars in de steden die successen op het platteland teniet kan doen.
De ziekte van Chagas treft wereldwijd veertien miljoen mensen en eist jaarlijks vijftienduizend slachtoffers. De eerste symptomen zijn koorts en vermoeidheid, in een later stadium verzwakt de ziekte het hart en organen. Ze wordt overgedragen door uitwerpselen van een mijt die terechtkomen in de wondjes die bloedzuigende ‘kissing bugs’ achterlaten.