Zimbabwanen leggen eigen waterreservoirs aan

Nieuws

Zimbabwanen leggen eigen waterreservoirs aan

Ignatius Banda

22 december 2010

In de Zimbabwaanse steden beginnen de inwoners opnieuw regenwater te verzamelen, een praktijk die tot voor kort enkel nog op het platteland werd toegepast.

In de tuin van Thembekie Gwebu, onder een bladerdak, staat een groot plastic vat dat via een pijp met de goot verbonden is. Mensen die voorbijkomen vragen regelmatig wat het grote groene ding daar staat te doen, en de zestigjarige weduwe legt met plezier uit dat ze er regenwater mee opvangt.

“Dit helpt op momenten dat het water gerantsoeneerd wordt”, zegt Gwebu, verwijzend naar de toenemende problemen met de gemeentelijke watervoorziening uit spaarbekkens. Maar ook als er geen problemen met de watervoorziening zijn, komt het vat van pas om de waterfactuur te verlagen.

Tot voor kort werd het verzamelen van regenwater in de stad gezien als iets voor boeren op het platteland, maar steeds meer inwoners halen een verzamelvat in huis. “Ik gebruik het water om te drinken, te koken, de was te doen en het toilet door te spoelen”, zegt Gwebu. Het vat kan haar bijna een maand van water voorzien.

Millenniumdoelen

De Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) moedigt huishoudelijke opslag van regenwater aan om de publieke watervoorziening te ontlasten. “Ik was onlangs in Maun, Botswana, en ik was onder de indruk van de mate waarin regenwater gebruikt werd”, zegt Barbra Lopi van het SADC project voor Grondwater- en Droogtebeheer. “Bijna elk huishouden en zo goed als alle scholen beschikken over faciliteiten om regenwater op te vangen dat gebruikt wordt in de tuin, de toiletten en de was.”

De nieuwe interesse in regenwater kan doorslaggevend zijn in landen die moeite hebben om de zevende millenniumdoelstelling te halen: veilig drinkwater en afvalwaterverwerking voorzien tegen 2015.

“Het is vooral een belangrijke hulp voor oudere mensen, die niet over de middelen beschikken om voor de gemeentelijke watervoorziening te betalen”, zegt priester James Choruma, die meewerkt aan verschillende initiatieven in Bulawayo. Volgens de afdeling Geografie en Milieuwetenschap aan de Universiteit van Zimbabwe is het vrij eenvoudig voor Zimbabwanen om regenwater op te vangen, omdat het goedkope technologie is die een groot verschil kan maken.