Zonne-energie groeit spectaculair in Australië

In het zonnige Australië is het aantal huishoudens met zonne-energie de laatste drie jaar spectaculair gestegen. Een op vijf gezinnen maakt nu al gebruik van zonne-energie.

Richard Gifford (CC BY.0)

In 2011 had amper 5 procent van de Australische huishoudens een systeem op zonne-energie, ofwel om water te verwarmen, ofwel om elektriciteit te leveren.

Nauwelijks drie jaar later zit Australië al aan 19 procent van de huishoudens met zonne-energie, blijkt uit cijfers van het Australian Bureau of Statistics.

Het gaat om 14 procent met zonne-energie voor elektriciteit en 5 procent met waterverwarmers op zonne-energie.

Ook de toekomst ziet er veelbelovend uit. Door de overvloedige zon in het land wordt zonne-energie almaar goedkoper. 90 procent van de Australiërs overweegt op zonne-energie over te schakelen.

Meer hittegolven

In de zuidelijke deelstaat South Australia, het droogste gebied van Australië, draait een kwart van de huishoudens al op zonne-energie.

Australië haalde de laatste jaren vaak het nieuws met zijn extreme temperaturen. Hittegolven worden er niet alleen heter, ze komen ook vaker voor en duren langer

De cijfers over zonne-energie in de huishoudens vormen een schril contrast met het beleid van de Australische regering. Australië behoort tot de kleine groep van landen die hun klimaatbeleid flink terugschroeven. Premier Abbott zei vorige zomer nog dat economische groei belangrijker is dan klimaatbeleid.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift