Zuid-Afrika beschermt 22 zeegebieden

Zuid-Afrika gaat 22 nieuwe zeegebieden beschermen. Milieuorganisaties reageren positief. Volgens experts kunnen visvoorraden zich nu herstellen.

  • public domain (CC0) Tsitsikamma is het oudste beschermde zeegebied in Afrika en het grootste ter wereld. De Zuid-Afrikaanse plannen moeten 70.000 vierkante kilometer aan beschermd gebied creëren. public domain (CC0)

De Zuid-Afrikaanse milieuminister Edna Molewa wil 22 nieuwe beschermde zeegebieden (MPA’s) ontwikkelen. Ze maken deel uit van het Operation Phakisa Initiative, een initiatief dat de visserij mogelijk wil maken en tegelijk de visvoorraden en de biodiversiteit wil beschermen.

Het publiek krijgt 90 dagen tijd om zich uit te spreken over de plannen.

70.000 vierkante kilometer

Volgens Molewa moeten de plannen 70.000 vierkante kilometer aan beschermd gebied creëren. Dit zou het aandeel beschermd zeegebied binnen de Zuid-Afrikaanse Exclusieve Economische Zone op 5 procent brengen.

Momenteel wordt minder dan een half procent van de Zuid-Afrikaanse kust beschermd. Op het land is ongeveer 8 procent van de natuur beschermd, onder meer de nationale parken Kruger en Tafelberg.

Kwetsbare leefgebieden

‘Het voorgestelde netwerk vertegenwoordigt het volledige spectrum van de biodiversiteit’, zegt Molewa. ‘Het stelt de voordelen die de oceaan ons geeft veilig en zal interessante informatie verschaffen die ons meer leert over de veranderingen die de oceanen ondergaan als gevolg van de klimaatverandering.’

Volgens Molewa zullen de nieuwe MPA’s zowel koraalriffen als mangrovebossen en kustgebied veilig stellen. Hierdoor worden ook de kustbewoners beter beschermd tegen stormen, de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden.

‘Verder weg van de kust zullen deze mariene beschermde gebieden de kwetsbare leef- en paaiplaatsen van verschillende zeedieren beschermen en daarmee ook de visserij ondersteunen, en op lange termijn de voedsel- en werkzekerheid’, voegt ze daaraan toe.

Overbevissing

Volgens een rapport van het Zuid-Afrikaanse Nationale Instituut voor de Biodiversiteit (SANBI) zijn 64 van de 136 zee- en kustgebieden (47 procent) bedreigd. Zeventien procent heeft de status van “zeer bedreigd”. Van deze gebieden zijn 54 stuks (40 procent) niet opgenomen in het Zuid-Afrikaanse MPA-netwerk.

De visserij is een van de belangrijkste redenen van de aftakeling van marien gebied in Zuid-Afrika.

Slechts 9 procent van de kust en de zee is zeer goed beschermd. De meeste kustgebieden zijn matig beschermd, wat er volgens SANBI op wijst dat er onvoldoende wordt gedaan tegen overbevissing. De visserij is daarmee een van de belangrijkste redenen van de aftakeling van marien gebied in Zuid-Afrika.

Het rapport benoemt een aantal belangrijke problemen waaronder “overbevissing, de onbeheerde bijvangst in sommige sectoren, zeevogelsterfte, schade aan viswoongebieden en stroperij.” Dit laatste bedreigt de mariene biodiversiteit maar ook de inkomens van vissers.

Herstel van visbestanden

Theresa Frantz, hoofd van het milieuprogramma van het Wereldnatuurfonds (WWF) in Zuid-Afrika, steunt de nieuwe MPA’s. ‘Ze zijn een heel belangrijk middel om visbestanden opnieuw te herstellen. Elk gebied heeft zijn unieke reden om beschermd te worden, soms is dat de waarde van de vis die er voorkomt, soms is het de bodem die bijzondere eigenschappen heeft.’

‘Het is belangrijk om verschillende gebieden te beschermen. Samen vormen die een doorsnede van de brede biodiversiteit’. Ze verwijst hiermee naar Tsitsikamma, het oudste beschermde zeegebied in Afrika en ook het grootste ter wereld.

Ontevreden vissers

‘Zuid-Afrika consumeert jaarlijks 312 miljoen ton vis en de sector is goed voor veel jobs’, zegt Samantha Petersen, de verantwoordelijke voor het visserijprogramma van WWF. ‘Door de bevolkingsgroei kunnen de oceanen de vraag amper volgen. En als bepaalde soorten in de oceanen eenmaal verdwenen zijn, kunnen we ze niet opnieuw tot leven roepen.’

De Zuid-Afrikaanse vissers zelf zien de strenge regelgeving als een bedreiging voor hun inkomsten. Vorig jaar hadden er ze al mee gedreigd de veiligheid van toeristen in Tsitsikamma in het gedrang te brengen als hun rechten niet gerespecteerd zouden worden.

Ze wilden dat de overheid delen van Tsitsikamma permanent zou openstellen voor de visserij (met een quotum).

Minister Molewa gaf in november 2015 toestemming voor visvangst in bepaalde zones van Tsitsikamma voor vissers uit de regio. Maar de rechter maakte deze beslissing in januari van dit jaar ongedaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.