Zuid-Afrika bouwt corona-hek langs grens met Zimbabwe

Nieuws

Grenzen gaan dicht 'om coronavirus te bestrijden'

Zuid-Afrika bouwt corona-hek langs grens met Zimbabwe

Zuid-Afrika bouwt corona-hek langs grens met Zimbabwe
Zuid-Afrika bouwt corona-hek langs grens met Zimbabwe

Candice Domingo

20 maart 2020

Zuid-Afrika gaat zijn grens met Zimbabwe beter bewaken en bouwt daarvoor in sneltempo een nieuw, veertig kilometer lang hek. Dat moet volgens Zuid-Afrika voorkomen dat migranten illegaal de grens oversteken - en zo mogelijk het nieuwe coronavirus het land binnenbrengen.

DFID (CC BY-NC-ND 2.0)

De versterking van het hek op de grens is geen xenofobe maatregel, klinkt het

DFID (CC BY-NC-ND 2.0)

De Zuid-Afrikaanse overheid repareert een hek op de officiële grens met buurland Zimbabwe én verlengt het, tot veertig kilometer. Het hek moet illegale migratie uit Zimbabwe terugdringen en zo ook de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Er komt een nieuw, 40 kilometer lang hek op de 225 kilometer lange grens tussen Zuid-Afrika en Zimbabwe. Het hek moet binnen een maand klaar zijn en wordt geplaatst ter hoogte van de grenspost van Beitbrug, de drukste van Zuid-Afrika. De afsluiting wordt bijna twee meter hoog en zal twintig kilometer ten oosten en ten westen van Beitbrug lopen.

Het hek dat er al stond, was vernield en wordt nu dus ook verlengd. Het repareren en verlengen kost 37 miljoen Zuid-Afrikaanse rand, dat is omgerekend bijna 200.000 euro. De maatregel moet verhinderen dat Zimbabwaanse migranten illegaal de grens oversteken en op die manier het coronavirus verspreiden.

Op dit moment zijn er wel nog geen besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld in Zimbabwe. Dat is wel het geval bij 200 inwoners in Zuid-Afrika, maar er zijn nog geen dodelijke slachtoffers gevallen.

De Zuid-Afrikaanse minister van Infrastructuur en Ontwikkeling Patricia de Lille.

De Zuid-Afrikaanse minister van Infrastructuur en Ontwikkeling, Patricia de Lille (foto), wil dat er nog meer gebeurt. In een verklaring zei ze: ‘Deze maatregel zal niet doeltreffend zijn als het hek aan de grens niet beveiligd is, wat op veel plaatsen het geval is.’ Het gebrek aan bewaking is volgens haar ook de reden waarom het hek op dit moment op veel plaatsen omgevallen is en vol gaten zit.

De Lille benadrukte dat de vernieuwing en verlenging geen xenofobe maatregel is: ‘We hebben grondige gesprekken gevoerd met al onze buurlanden. Het is voor Zuid-Afrika heel erg belangrijk om onze burgers en mensen die het land binnenkomen te beschermen. Nu wordt iedereen aan de grens gescreend door medici, maar als iemand zomaar de grens oversteekt, dan gebeurt dat niet.’

Beitbrug is de enige stad op de grens tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika. Veel Zimbabwanen proberen er illegaal de grens over te steken, in de hoop een beter leven op te bouwen. Ze krijgen daarvoor hulp van de zogeheten gumaguma, Zimbabwaanse bendes rond de grens. Via sluiproutes komen de migranten illegaal Zuid-Afrika binnen. Ze zijn voornamelijk op zoek naar werk. Of ze dat zullen vinden in Zuid-Afrika, staat niet vast. De jeugdwerkloosheidgraad bedraagt er maar liefst 53,4 procent.