Grenzen gaan dicht 'om coronavirus te bestrijden'

Zuid-Afrika bouwt corona-hek langs grens met Zimbabwe

DFID (CC BY-NC-ND 2.0)

De versterking van het hek op de grens is geen xenofobe maatregel, klinkt het

De Zuid-Afrikaanse overheid repareert een hek op de officiële grens met buurland Zimbabwe én verlengt het, tot veertig kilometer. Het hek moet illegale migratie uit Zimbabwe terugdringen en zo ook de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Er komt een nieuw, 40 kilometer lang hek op de 225 kilometer lange grens tussen Zuid-Afrika en Zimbabwe. Het hek moet binnen een maand klaar zijn en wordt geplaatst ter hoogte van de grenspost van Beitbrug, de drukste van Zuid-Afrika. De afsluiting wordt bijna twee meter hoog en zal twintig kilometer ten oosten en ten westen van Beitbrug lopen.

Het hek dat er al stond, was vernield en wordt nu dus ook verlengd. Het repareren en verlengen kost 37 miljoen Zuid-Afrikaanse rand, dat is omgerekend bijna 200.000 euro. De maatregel moet verhinderen dat Zimbabwaanse migranten illegaal de grens oversteken en op die manier het coronavirus verspreiden.

Op dit moment zijn er wel nog geen besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld in Zimbabwe. Dat is wel het geval bij 200 inwoners in Zuid-Afrika, maar er zijn nog geen dodelijke slachtoffers gevallen.

De Zuid-Afrikaanse minister van Infrastructuur en Ontwikkeling, Patricia de Lille (foto), wil dat er nog meer gebeurt. In een verklaring zei ze: ‘Deze maatregel zal niet doeltreffend zijn als het hek aan de grens niet beveiligd is, wat op veel plaatsen het geval is.’ Het gebrek aan bewaking is volgens haar ook de reden waarom het hek op dit moment op veel plaatsen omgevallen is en vol gaten zit.

De Lille benadrukte dat de vernieuwing en verlenging geen xenofobe maatregel is: ‘We hebben grondige gesprekken gevoerd met al onze buurlanden. Het is voor Zuid-Afrika heel erg belangrijk om onze burgers en mensen die het land binnenkomen te beschermen. Nu wordt iedereen aan de grens gescreend door medici, maar als iemand zomaar de grens oversteekt, dan gebeurt dat niet.’

Beitbrug is de enige stad op de grens tussen Zimbabwe en Zuid-Afrika. Veel Zimbabwanen proberen er illegaal de grens over te steken, in de hoop een beter leven op te bouwen. Ze krijgen daarvoor hulp van de zogeheten gumaguma, Zimbabwaanse bendes rond de grens. Via sluiproutes komen de migranten illegaal Zuid-Afrika binnen. Ze zijn voornamelijk op zoek naar werk. Of ze dat zullen vinden in Zuid-Afrika, staat niet vast. De jeugdwerkloosheidgraad bedraagt er maar liefst 53,4 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.