Zuid-Afrika krijgt controversiële kolencentrale

Nieuws

Zuid-Afrika krijgt controversiële kolencentrale

Matthew Berger en Davison Makanga

11 april 2010

Deze week keurde de Wereldbank een controversiële lening van 2,8 miljard euro voor een kolencentrale in Zuid-Afrika goed. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Noorwegen en Italië onthielden zich van stemming.

De vier landen lieten daarmee blijken niet voor de centrale te zijn, zonder de sterkere, minder diplomatieke actie - tegen stemmen - te gebruiken. De zorgen van deze landen liggen vooral op het gebied van het milieu. Maar veel critici maken zich ook zorgen over de impact van de steenkolencentrale op de plaatselijke gemeenschappen en het beperkte effect dat de centrale zou hebben op betrouwbare energievoorziening voor de bevolking.
“Energieonzekerheid en klimaatverandering zijn twee van de belangrijkste ontwikkelingsuitdagingen van onze tijd”, zegt Sarwat Hussein, woordvoerder voor de Wereldbank in Afrika. Slechts één op de vier Afrikanen heeft elektriciteit. “Dit project is een poging om meer energiezekerheid te creëren en de basis te leggen voor een groene toekomst.”
Of de centrale, die gebouwd wordt door het Zuid-Afrikaanse bedrijf Eskom in de noordelijke regio Limpopo, bijdraagt aan die doelen, staat echter ter discussie. “Het project wordt gepresenteerd als een project waar armen baat bij hebben, maar zij worden er niet beter van”, zegt Michael Stulman van Africa Action.

Werkgelegenheid

De Wereldbank wijst erop dat komst van de centrale zorgt voor extra werkgelegenheid en aanvullende energievoorziening. Stulman stelt echter dat de centrale eerder een belasting is voor de plaatselijke bevolking. Een belasting in de vorm van vervuiling, uitstoot van broeikasgassen en de kosten om de lening terug te betalen.
De lening, zoals de meeste leningen van de Wereldbank, is bedoeld om armoede te verminderen door ontwikkeling. “We weten dat industriële ontwikkeling niet noodzakelijk banen oplevert. In sommige gevallen nam de werkgelegenheid af, na de introductie van dure ontwikkelingsprojecten in het land”, zegt Bobby Peek, directeur van GroundWork, een Zuid-Afrikaanse organisatie op het gebied van milieu en ontwikkeling.
Peek wijst erop dat er al sprake is van illegale mijnbouw en dat steeds grotere hoeveelheden water onttrokken zullen worden aan de rivieren. Veel van die rivieren hebben te kampen met vervuiling door kwik en andere toxische stoffen. De luchtvervuiling zal toenemen door de uitstoot van zwavel en kooldioxide.