Zuid-Afrika vreest meer mensenhandel door WK-voetbal

Nieuws

Zuid-Afrika vreest meer mensenhandel door WK-voetbal

Jabulani Sikhakhane

25 maart 2010

De komst van 350.000 voetbalfans in Zuid-Afrika voor de Wereldbeker voetbal doet vrezen voor meer mensenhandel. Om daar iets aan te doen, is in de eerste plaats meer informatie over het probleem nodig, zeggen wetenschappers.

Er wordt al lang vermoed dat Zuid-Afrika een knooppunt is van mensenhandel. Het land liet daarom een studie verrichten door de Onderzoekraad voor Menswetenschappen (HSRC). Volgens professor Carol Allais, die het onderzoek leidde, speelden vooral het gebrek aan gegevens over mensensmokkel en het gebrek aan samenwerking door overheidsdiensten het onderzoeksteam parten. Een gelijkaardige studie door de Unesco in 2007 kwam al tot dezelfde conclusie: het is moeilijk een beeld te schetsen van de mensenhandel in het land, omdat er geen officiële statistieken voorhanden zijn.

Onwetendheid

De nieuwe studie kwam er onder druk van de Verenigde Staten en niet-gouvernementele organisaties. Zuid-Afrika heeft het Palermo Protocol ondertekend, dat landen verplicht om mensenhandel te onderzoeken en te vervolgen en slachtoffers te beschermen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken berispte Zuid-Afrika omdat het zich niet hield aan de minimale internationale standaarden om mensensmokkel uit te roeien.
Ngo’s vrezen dat de mensensmokkel zal toenemen tijdens de Wereldbeker voetbal in juni van dit jaar. Door het gebrek aan betrouwbare gegevens kunnen de onderzoekers geen schatting doen van het aantal slachtoffers. De resultaten van het onderzoek beperken zich dan ook tot een aantal weinig verrassende conclusies: de slachtoffers zijn vooral vrouwen, meisjes en jongens, die verhandeld worden voor prostitutie, pornografie, huishoudelijke hulp, dwangarbeid of om criminele activiteiten uit te oefenen.
De onderzoekers roepen Zuid-Afrika op om een grootschalige bewustwordingscampagne te organiseren. Binnen de gerechtelijke diensten moeten mensen opgeleid worden om zich specifiek met de mensensmokkel bezig te houden. “Er is heel wat onwetendheid in alle onderdelen van de maatschappij”, zegt Allais.
De wetenschappers pleiten ook voor meer controle aan de grenzen en een strengere visumpolitiek voor risicogroepen.