Zuid-Afrikaanse kerken helpen slachtoffers Mugabe

Nieuws

Zuid-Afrikaanse kerken helpen slachtoffers Mugabe

Moyiga Nduru

04 augustus 2005

Zuid-Afrikaanse kerken sturen dekens en voedselhulp naar de meer dan 700.000 burgers die het dak boven hun hoofd of hun inkomen verloren door de schoonmaakcampagne van de Zimbabwaanse president Mugabe. De Zuid-Afrikaanse overheid verleent logistieke steun. Ook Duitse en Britse kerken willen meewerken.

Een eerste konvooi met 37 ton maïs, bonen en olie en 4.500 dekens is vanuit Zuid-Afrika onderweg naar Zimbabwe. De Zuid-Afrikaanse ambassade in Harare zal helpen verzekeren dat de hulp bij de juiste mensen terechtkomt. Een tweede zending is gepland voor 18 augustus. Dan mogen we legertrucks gebruiken voor het transport, zegt de methodistische bisschop Ivan Abrahams. Ter plaatste zal de Zimbabwaanse Raad van Kerken de voorraden verdelen in kerken en kampen in de meest getroffen steden Harare, Bulawayo en Mutare.

De Zuid-Afrikaanse kerken hebben een speciale bankrekening geopend waarop mensen hun bijdrage voor Zimbabwe kunnen storten. Momenteel zamelden de kerken samen al zo’n 76.000 dollar in. We hebben een heel goede respons gekregen, zegt Abrahams. Bovendien hebben alle kerken partners in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland die zeggen dat ze graag zouden meehelpen.

Iedereen zou zich bij de kerken moeten aansluiten om van deze actie een baken van hoop te maken voor onze buren in Zimbabwe, zegt secretaris-generaal Molefe Tsele van de Zuid-Afrikaanse Kerkraad.

Abrahams leidde vorige week een delegatie van Zuid-Afrikaanse kerkleiders die een bezoek brachten aan Zimbabwe. We reageren op wat we ter plaatse hebben gezien, en gaan in op het verzoek van de Zimbabwaanse Raad van Kerken, het Evangelische Verbond en de Katholieke Bisschoppenconferentie, zegt hij.

Zimbabwe startte in mei met gestarte operatie Murambatsvina - officieel een schoonmaakoperatie om de steden te bevrijden van illegale gebouwen en misdaad. Volgens een VN-rapport van vorige maand heeft de actie ertoe geleid dat zo’n 700.000 mensen hun huis of verkoopsstalletje verloren, of beide.

Indirect zijn nog eens 2,4 miljoen mensen in verschillende mate getroffen, zegt Anna Tibaijuka, het hoofd van het Human Settlements Programma van de VN. Op vraag van VN-secertaris-generaal Kofi Annan ging zij de toestand zelf ter plaatse evalueren. Honderdduizenden vrouwen, mannen en kinderen werden dakloos, zonder voedsel, water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Duizenden kinderen kunnen niet langer naar school gaan, schreef ze in haar rapport.

De Zimbabwaanse autoriteiten hebben de kerken en diverse niet-gouvernementele organisaties ervan beschuldigd dat ze de schade van de schoonmaakoperatie overdrijven. (ADR)