Zuid-Afrikaanse landen voeren strijd tegen stropers op

De Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) voert de strijd tegen stropers op door betere internationale samenwerking. Dat is nodig, want alleen al dit jaar hebben stropers 558 neushoorns in de regio gevangen en gedood.

  • Paolo (CC BY-NC-SA 2.0) Het Kruger Park in Zuid-Afrika. Paolo (CC BY-NC-SA 2.0)

‘We worden onderbetaald, krijgen geen wapens en zijn in veel gevallen in de minderheid tegen de vele stropers. We kunnen niet zomaar die gewapende bendes te lijf gaan. En als we ze betrappen, laat de politie hen vaak vrij na enkele uren’, vertelt de Malawische parkwachter Stain Phiri. Het gebrek aan controle is wellicht één van de redenen waarom stroperij een steeds groter probleem vormt.

Bedreiging

Het aantal gestroopte neushoorns steeg in de afgelopen 7 jaar met meer dan 7000 procent.

Volgens cijfers van TRAFFIC, een Afrikaanse dierenbeschermingsorganisatie, zijn olifanten en neushoorns in het zuiden van Afrika steeds vaker een doelwit van stropers. ‘In onze regio leven meer neushoorns dan waar ook ter wereld. Bijna 95 procent van alle witte neushoorns en bijna vier op tien zwarte neushoorns leeft hier’, legt woordvoerder Richard Thomas uit.

De cijfers van TRAFFIC tonen aan dat Zuidelijk Afrika met een stropersprobleem kampt. In 2011 werden er meer dan 25.000 Afrikaanse olifanten gedood. In 2012 daalde het aantal neergeschoten dieren tot 22.000 en bleef stabiel rond 20.000 gedode dieren in 2013. In totaal leven er op dit moment tussen 420.000 tot 650.000 olifanten op het Afrikaanse continent, schat de organisatie.

Het aantal gestroopte neushoorns steeg in de afgelopen 7 jaar met meer dan 7000 procent , van 13 tot 1.004 neushoorns. Op dit moment leven er nog maar 5.000 zwarte neushoorns en 20.000 witte neushoorns in het zuiden van Afrika.

Ray Morris (CC BY-NC-ND.0)

Samenwerking

‘Ik denk dat de celstraf van twaalf jaar stropers zeker zal afschrikken.’ (Muaria, minister Toerisme Mozambique)

Toch lijkt er verbetering op komst. De landen in het zuiden van Afrika werken steeds beter samen om de stropersplaag in te dijken. Eén van de belangrijkste mijlpalen is een antistroopverdrag tussen Mozambique en Zuid-Afrika. De twee landen willen de stropers, die vooral actief zijn in het Krugerpark nabij de Mozambikaanse grens, een halt toeroepen. Daarvoor proberen ze onderling gegevens uit te wisselen en technieken te ontwikkelen om de jacht op neushoorns te stoppen.

Daarbovenop heeft Mozambique, dat traditioneel een doorvoerland is voor neushoornhoorn, dit jaar een wet goedgekeurd die maximaal twaalf jaar cel oplegt aan stropers. ‘Onze vroegere wetten waren veel minder streng. Ik denk dat de celstraf van twaalf jaar stropers zeker zal afschrikken’, zegt de Mozambikaanse minister van Toerisme Carvalho Muaria. Ook andere landen komen met gelijkaardige maatregelen.

Voorts heeft het SADC enkele jaren geleden een samenwerkingsprogramma opgestart met Malawi en Zambia, waardoor stropers in deze landen steeds vaker worden betrapt. ‘Dankzij het samenwerkingsproject tussen onze landen hebben we al 10 geweren en 322 valstrikken in beslag kunnen nemen. We konden ook 32 stropers arresteren’, zegt de Malawische minister van Toerisme Nakhumwa.

Volgens overheidsmedewerkers leidt het programma tot een stijging van het aantal wilde dieren in Malawi. ‘We zien steeds meer olifanten, nijlpaarden, buffels, zebra’s en andere wilde dieren in het nationaal park Nykia’, concludeert overheidscoördinator Humphrey Nzima.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.