Zuid-Korea biedt voedselhulp aan Noord-Korea

Nieuws

Zuid-Korea biedt voedselhulp aan Noord-Korea

Diana Grasso

04 juni 2008

Zuid-Korea maakte woensdag bekend dat het 50.000 ton graan gaat leveren aan Noord-Korea dat door hongersnood geteisterd wordt.

De Zuid-Koreaanse minister van Eenmaking  Kim Ha-Joong zei dat hij drie weken geleden Noord-Korea al had voorgesteld om de voedselhulp te bespreken maar dat hierop nog geen reactie kwam.
Ook Lee Myung-Bak, sinds februari de nieuwe president van Zuid-Korea., belooft zich intensief in te zetten om de relaties met het communistische Noord-Korea te verbeteren.

Een derde van het maandloon

De overstromingen van vorig jaar en mislukte oogsten liggen aan de basis van het huidige voedseltekort. In Noord-Korea verdubbelden vorig jaar de prijzen van basisproducten. De voorbije maanden stegen de prijzen van graanproducten nog eens met 25 procent. Zulke recordprijzen zijn geleden van 2004. Als de Noord-Koreanen enkele dagen rijst willen kopen, moeten ze hiervoor een derde van hun maandloon aanspreken.
‘De kans bestaat dat de komende maanden 200.000 tot 300.000 Noord-Koreanen sterven aan de gevolgen van honger,’ verklaart Good Friends, een Zuid-Koreaanse groepering die zich inzet voor de hongerigen uit het Noorden. Het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwt dat volgende maand het grootste voedseltekort zal optreden.

Volgens het WFP is een kind op drie in Noord-Korea ondervoed en worden 6,5 miljoen Noord-Koreanen bedreigd door hongersnood.

De huidige crisis is geen alleenstaand feit. Tussen 1995 en 1996 verwoestten overstromingen grote delen landbouwgebied en in 1997 werd Noord-Korea geteisterd door droogte. Hierdoor nam de hongersnood toe en groeide de vraag naar buitenlandse hulp. In 1998 riep het WFP de internationale gemeenschap op om 700.000 ton voedsel in te zamelen. Dit was toen volgens de nieuwszender BBC het grootste aantal ooit. Zuid-Korea hielp dat jaar zijn noordelijke zusterstaat door 50.000 ton hulpgoederen te sturen.
Het bondgenootschap van de VS met Zuid-Korea bemoeilijkte door de jaren heen de relaties tussen Noord- en Zuid-Korea. Nu gaan de VS na drie jaar van boycot de voedselhulp aan Noord-Korea hervatten en beloven ze 500.000 ton hulpmiddelen. Sinds de hongersnood in de jaren negentig moet Noord-Korea beroep blijven doen op voedselhulp van het buitenland.