Zuid-Korea ontwikkelt batterij op zeewater

Zuid-Koreaanse ingenieurs hebben een batterij op zeewater ontwikkeld. Die kan al snel een alternatief worden voor de lithium-ionbatterij, zeggen ze.

  • John Seb Barber CC BY 2.0 John Seb Barber CC BY 2.0

Momenteel is de lithium-ionbatterij de beste batterijtechnologie, maar daarvoor zijn dure grondstoffen nodig die maar op enkele plaatsen in de wereld te vinden zijn.

Bovendien gebruikt zo’n batterij vaak het milieuonvriendelijke kobalt, gaat hij relatief kort mee en kan hij vuur vatten. Bij de talloze zoektochten naar een goedkoper en veiliger alternatief valt nu de batterij van zeewater op.

Grootschalige energieopslag

Die batterij is ontwikkeld door het Nationaal Instituut voor Wetenschap en Technologie (Unist) in de Zuid-Koreaanse Stad Ulsan. De batterij draait op niets anders dan water en zout. Daardoor is deze batterij stukken goedkoper en ook het brandgevaar neemt fors af.

Volgens de Unist-ingenieurs kan deze zeewaterbatterij al snel een concurrent worden voor de lithium-ionbatterij. De batterij ziet eruit als een batterij die we vandaag kennen.

De Zuid-Koreaanse ingenieurs geloven dat zeewater de sleutel is voor grootschalige energieopslag.

‘De batterij haalt natrium-ionen uit het zeewater als die met elektrische energie geladen wordt en slaat deze op in het kathodecompartiment’, leggen de ingenieurs uit.

‘Bij elektrochemische ontlading komt natrium vrij uit de anode en reageert dat met water en zuurstof uit de zeewater-kathode, waardoor natriumhydroxyde wordt gevormd.

Dit proces levert energie om bijvoorbeeld een elektrisch voertuig te doen werken.’ De Zuid-Koreaanse ingenieurs geloven dat zeewater wel eens de sleutel zou kunnen zijn voor grootschalige energieopslag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.