Zuid-Soedan op rand afgrond na vijf jaar onafhankelijkheid

Nieuws

Zuid-Soedan op rand afgrond na vijf jaar onafhankelijkheid

Zuid-Soedan op rand afgrond na vijf jaar onafhankelijkheid
Zuid-Soedan op rand afgrond na vijf jaar onafhankelijkheid

IPS

06 juli 2016

Zuid-Soedan, het nieuwste land in de wereld, kampt vijf jaar na zijn onafhankelijkheid met grote problemen, zeggen hulporganisaties.

Het land dat op 9 juli 2011 onafhankelijk werd van Soedan, staat volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam op instorten. De Zuid-Soedanese economie is sterk afhankelijk van olie en lijdt, net als die van veel andere ontwikkelingslanden, onder de lage olieprijzen van de afgelopen jaren.

De inflatie in Zuid-Soedan bedraagt 300 procent, de hoogste in de wereld, volgens Oxfam.

‘De dalende olieprijzen en intensieve gevechten hebben een verwoestende impact gehad op het land dat voor december 2013 voor 98 procent van zijn inkomsten van olie afhankelijk was’, zegt Oxfam in een dinsdag verschenen verklaring.

De inflatie in Zuid-Soedan bedraagt 300 procent, de hoogste in de wereld, volgens Oxfam. De regering heeft haar toevlucht gezocht tot de verkoop van oliefutures, speculatieve oliecontracten, om cash geld binnen te krijgen. ‘Er worden niet alleen oliefutures verkocht. Door zo om te gaan met de belangrijkste bron van inkomsten, wordt ook de toekomst van het volk verkocht’, zegt Zlatko Gegic, landdirecteur voor Zuid-Soedan bij Oxfam. ‘Een instortende economie en stijgende inflatie verergeren het lijden van miljoenen Zuid-Soedanezen en veroordelen hen tot een nog onzekerder toekomst.’

Waterlelies eten

Zuid-Soedan telt iets meer dan 11 miljoen inwoners. Daarvan zijn 2,3 miljoen mensen op de vlucht voor geweld. Ongeveer 1,6 miljoen mensen zijn ontheemd in eigen land en meer dan 720.000 mensen zijn naar buurlanden gevlucht, blijkt uit cijfers van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA).

Daar komt bij dat bijna een kwart van de bevolking, zo’n 2,7 miljoen mensen, dringend voedselhulp nodig heeft. De VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) waarschuwt voor een mogelijke hongersnood in de door conflicten verscheurde staat Unity, waar mensen vis en waterlelies eten om te overleven.

Posttraumatische stress

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International constateert dat onbehandelde depressies en posttraumatische stressstoornissen ook een groot probleem zijn in Zuid-Soedan. Voortdurend geweld, inclusief seksueel geweld tegen vrouwen, heeft geleid tot een groot aantal onbehandelde mentale problemen in het land, zegt Amnesty in het gisteren verschenen rapport Our hearts have gone dark.

‘Hoewel een einde aan wreedheden, inclusief marteling, verkrachting en moord, duidelijk een urgente eerste stap is om meer mentale problemen te voorkomen, moet ook actie ondernomen worden om de schade die al is aangericht, te herstellen. Slachtoffers moeten hulp krijgen’, zegt Muthoni Wanyeki, regiodirecteur voor Oost-Afrika, de Hoorn en de Grote Meren bij Amnesty.

Afgelopen vrijdag sprak ook de VN-Veiligheidsraad opnieuw zijn zorgen uit over de situatie in Zuid-Soedan. De raad verwees specifiek naar gevechten in Wau, in het zuiden van het land.