Zuidelijke landen werken aan handelsverdrag

Nieuws

Zuidelijke landen werken aan handelsverdrag

Gustavo Capdevila

03 december 2009

Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen onderhandelen over een zuidelijke handelsalliantie. Deze week kregen de besprekingen een nieuwe impuls.

Het idee voor een preferentieel handelsakkoord tussen India, de vijf landen van de Zuidelijk Afrikaanse Douane-unie (SACU - Botswana, Lesotho, Namibië, Zuid-Afrika en Swaziland) en de vier volwaardige leden van het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) lag voor het eerst formeel op tafel in 2007.
Nu is het niet langer meer een idee, maar een realiteit, zei de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Celso Amorim begin deze week na afloop van een bijeenkomst in Genève. Tijdens de bijeenkomst werd besloten om “het technische werk” in gang te zetten dat moet leiden tot een Trilateraal Handelsverdrag. Het gaat dan onder meer om verkennend onderzoek door experts naar de juiste route.
“Dit doel reflecteert de nieuwe realiteit die we ervaren”, zei Amorim. De wereld realiseert zich dat opkomende economieën van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) waarschijnlijk belangrijker zijn voor het herstel van de wereldwijde economische activiteit dan de economieën van veel industrielanden, zei de Braziliaanse minister. “Hetzelfde geldt voor India, Mercosur en de SACU, gebieden met grote economische potentie waarmee we overeenkomsten kunnen sluiten.”

Unieke inbreng

“Het Trilaterale Handelsverdrag dat in onderhandeling is, verenigt ontwikkelingslanden van drie continenten”, zei Néstor Stancanelli, hoofd internationale economische onderhandelingen van het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken. “En elk land brengt zijn eigen, unieke cultuur in.”
De technische experts die het voorwerk voor het verdrag moeten doen, zullen waarschijnlijk in de eerste helft van 2010 bijeenkomen in Uruguay, zei Amorim. In de gewenste overeenkomst moeten de betrokken landen hun sterke punten kwijt kunnen en er moet tegelijk rekening worden gehouden met de verschillen in ontwikkelingsniveau tussen de landen.
 
In een verklaring die werd uitgegeven na de bijeenkomst, wordt Lesotho specifiek genoemd, omdat dat land behoort tot de Minst Ontwikkelde Landen (MOL). De Verenigde Naties rekenen landen met een jaarlijks bruto nationaal inkomen per persoon dat lager is dan 750 dollar, en een lage score op de index voor voeding, gezondheid, onderwijs en geletterdheid, tot deze categorie landen.
Bestaande preferentiële handelsakkoorden tussen Mercosur en India en tussen Mercosur en de SACU - en de lopende onderhandelingen tussen India en de SACU - kunnen de basis vormen voor een proces dat moet leiden tot een toekomstig verdrag tussen India, Mercosur en de SACU.