Zwak bestuur grootste bedreiging voor diersoorten

Zwak bestuur is een grotere bedreiging voor het aantal dier- en plantensoorten dan de klimaatverandering, bevolkingsgroei of economische expansie. Zelfs natuurgebieden maken weinig verschil in landen die kampen met politieke instabiliteit, blijkt uit een studie in Nature.

Toshihiro Gamo CC BY-NC-ND 2.0

 

Om de impact van de verschillende menselijke invloeden op biodiversiteit te meten, richtten onderzoekers van de Universiteit van Cambridge zich op watervogels. Die zijn erg kwetsbaar omdat hun habitats bij de meest diverse en meest bedreigde op aarde behoren.

Uit vergelijking blijkt dat vogelsoorten sneller achteruit gaan in regio’s waar het bestuur zwakker staat.

Het team verzamelde 2,4 miljoen tellingen van 461 soorten over 26.000 gebieden en koppelde die resultaten aan economische cijfers en de Worldwide Governance Indicators, die rechtstaat, bestuur en geweldplegingen in kaart brengen.

Uit die vergelijking bleek dat de vogelsoorten sneller achteruit gaan in regio’s waar het bestuur zwakker staat, zoals West- en Centraal Azië, Zuid-Amerika en Afrika ten zuiden van de Sahara. De beste resultaten werden in Europa gehaald, hoewel die cijfers relatief zijn: ook daar gaat de soortenrijkdom er sterk op achteruit.

Meer geld, minder diersoorten

De sterkte of zwakte van het bestuur blijkt meer doorslaggevend dan andere parameters van menselijke impact. De tweede belangrijkste factor is economische groei: hoe sneller het bruto binnenlands product van een land groeit, hoe groter de afname van de soortenrijkdom.

Hoe sneller het bruto binnenlands product van een land groeit, hoe groter de afname van de soortenrijkdom.

De analyse heeft belangrijke implicaties voor het idee van beschermde gebieden om soortenrijkdom veilig te stellen, zeggen de wetenschappers. ‘Wereldwijd worden steeds meer gebieden beschermd, maar uit ons onderzoek blijkt dat zwak bestuur de voordelen van die methode kan ondermijnen’, zegt Tatsuya Amano, hoofdauteur van de studie. ‘We weten nu dat goed bestuur en politieke stabiliteit een noodzakelijke voorwaarde zijn voor die aanpak.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.