Zwangere vrouwen grootste slachtoffer van Pakistaanse conflicten

Nieuws

Zwangere vrouwen grootste slachtoffer van Pakistaanse conflicten

Zwangere vrouwen grootste slachtoffer van Pakistaanse conflicten
Zwangere vrouwen grootste slachtoffer van Pakistaanse conflicten

Ashfaq Yusufzai

10 oktober 2014

Honderdduizenden inwoners van de Federaal Bestuurde Stamgebieden in het noorden van Pakistan zijn momenteel op de vlucht omdat het leger een aanval is begonnen tegen de plaatselijke taliban. Deze binnenlandse volksverhuizing leidt tot een humanitaire crisis waarvan zwangere vrouwen het grootste slachtoffer zijn.

© Reuters

Vrouwen en kinderen op de vlucht voor het geweld in Noord Waziristan rusten uit aan de kant van de weg in de omgeving van Bannu.

© Reuters

De aanval, die op 15 juni begon, leidde ertoe dat bijna 580.000 inwoners van de Federaal Bestuurde Stamgebieden te voet moesten vluchten naar de nabijgelegen provincie Khyber Pakhtunkhwa. Ze verblijven nu in opvangkampen zoals die in de eeuwenoude stad Bannu. Daar wachten ongeveer 40.000 zwangere vrouwen op medische zorg en basisvoorzieningen. Hun grootste angst is dat ze niet worden geholpen en hun ongeboren kind verliezen.

Babysterfte

‘Ongeveer 30 procent van de gevluchte vrouwen loopt risico op complicaties bij de geboorte.’

Voor de 30-jarige Tajdara Bibi is die angst werkelijkheid geworden. Ze moest 55 kilometer te voet afleggen om in het opvangkamp van Bannu te raken. De reis was zo uitputtend dat haar baby dood ter wereld kwam. Dr. Muhammad Sarwar, de arts die Bibi behandelde, waarschuwt dat het grote tekort aan vrouwelijke artsen de gezondheidszorg aan zwangere vrouwen serieus ondermijnt. ‘Ik weet dat minstens 4 zwangere vrouwen onlangs zijn overleden terwijl ze op de vlucht waren. Twintig anderen kregen een miskraam. In Bannu zijn er maar vier vrouwelijke artsen en zij moeten alle vrouwen uit de regio behandelen’, getuigt hij.

De gevolgen van dit tekort laten zich duidelijk merken. Volgens coördinator Fawad Khan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben meer dan 7 op 10 gevluchte vrouwen en kinderen in Bannu dringend hulp nodig. Zijn organisatie helpt de provinciale overheid van Khyber Pakhtunkhwa om de bestaande gezondheidszorg te verbeteren.

‘De bestaande ziekenhuizen zijn niet voldoende om het groot aantal gevluchte inwoners op te vangen’, zegt Khan. ‘Ongeveer 30 procent van de gevluchte vrouwen loopt risico op complicaties bij de geboorte. De situatie zou enorm verbeteren als we onze bestaande ziekenhuizen kunnen moderniseren en meer gynaecologen kunnen aanwerven.’ Overheidschef Abdul Waheed bevestigt dat het aantal gevluchte inwoners uit de Federaal Bestuurde Stamgebieden enorm is. ‘Sinds 2001 zijn er ongeveer 2,5 miljoen mensen op de vlucht. We sturen regelmatig dokters uit Peshawar om ze te helpen’, zegt Waheed.

Artsentekort

‘In de Federaal Bestuurde Stamgebieden sterven 500 vrouwen per 100.000 geboortes. Er moet dringend iets gebeuren.’

Dat de hulpverlening moeizaam gaat, komt deels omdat veel artsen niet willen werken in het noorden van Pakistan, traditioneel een conflictgebied. Ze laten zich zelfs niet verleiden door tijdelijke aanstellingen of zeer hoge salarissen, zegt staatsambtenaar Ali Ahmed. Daarom heeft de overheid een tiental vrouwelijke artsen aangesteld die in een gloednieuwe kliniek in Bannu moeten gaan werken. Daarnaast heeft ze een flinke kapitaalsinjectie gegeven aan twee andere ziekenhuizen en 34 poliklinieken in de regio rond Bannu. ‘We hebben ook 20 voedingsdeskundigen aangeworven om te zorgen voor het grote aantal gevluchte kinderen’, merkt Ahmed nog op.

Toch zijn er zwaardere middelen nodig om deze humanitaire crisis het hoofd te bieden, zegt gezondheidsexpert Fayyaz Ali van de Pakistaanse overheid. ‘In Pakistan sterven 350 vrouwen per 100.000 geboortes aan medische complicaties bij de bevalling. In de Federaal Bestuurde Stamgebieden zijn dat zelfs 500 vrouwen per 100.000 geboortes. Er moet dringend iets gebeuren.’