Zwarte markt in Mekonggebied bedreigt laatste tijgers
Stanislaus Jude Chan
23 november 2010
De zwarte markt aan de grenzen tussen Birma (Myanmar), Thailand en China blijkt de belangrijkste draaischijf voor de illegale handel in tijgers en andere bedreigde diersoorten. Als hiertegen niet streng wordt opgetreden, dreigt het nationale symbool van verschillende Aziatische landen tegen 2022 volledig van de aardbol te verdwijnen.
Milieuorganisaties trokken aan de alarmbel op het Internationale Tijgerforum, dat van 21 tot 24 november plaatsvindt in Sint-Petersburg. “Illegale handel vormt de meest directe en grootste bedreiging, niet alleen voor het voortbestaan van tijgers maar van alle grote katachtigen in Azië”, zegt de regionale directeur van Traffic in Zuidoost-Azië, William Schaedla. “De wet in Birma en Thailand verbiedt de smokkel van deze dieren, dus vragen we dat de autoriteiten hier paal en perk aan stellen.”
Traffic, een organisatie die handel in wilde dieren in de gaten houdt, presenteerde hier vrijdag samen met het Mekong-programma van WWF een rapport over de handel in grote katachtigen. Daarin staat de zwarte markt beschreven waar lichaamsdelen van ongeveer vierhonderd wilde katachtigen worden verhandeld, het resultaat van bijna tien jaar onderzoek in Birma en Thailand. “Nu er nog maar 3.200 tijgers in het wild leven, mag deze grootschalige handel niet licht worden opgevat”, vindt Schaedla.
Tijgerdelen
Volgens het Traffic-rapport spelen provinciemarkten in de Birmese steden Mong La aan de Chinese grens en Tachilek aan de Thaise grens een sleutelrol bij de distributie van lichaamsdelen van grote katachtigen, waaronder pels, botten, klauwen, penissen en tanden. Oorspronkelijk werden ze gebruikt in traditionele geneeskunde, maar tegenwoordig vallen deze voorwerpen ook erg in de smaak bij de nieuwe rijken in Azië, meent Schaedla.
De tijgerpopulatie in het Mekonggebied – waartoe West-China, Cambodja, Laos, Birma, Thailand en Vietnam behoren – viel terug van 1.200 in 1998 tot 350 vandaag. “Het gebied tussen Birma en Thailand heeft het grootste potentieel voor een herstel van het tijgerbestand in de regio. Maar dit kan alleen met ongeziene en goed gecoördineerde inspanningen om de illegale handel in wilde dieren aan te pakken”, verklaart Peter Cutter van het WWF vanuit Thailand.
Het gebied tussen Noord-Birma en Zuid-China, waar de illegale handel in tijgers en andere wilde dieren floreert, valt grotendeels buiten de controle van de overheden. Daardoor is het zo moeilijk om ertegen op te treden.
Grote spelers
“We verwachten niet dat we het stropen en smokkelen van tijgers helemaal kunnen uitroeien, maar we moeten het verstoren. Dat doen we door belangrijke spelers uit te schakelen”, vertelt Schaedla. Hij noemt Maleisië als voorbeeld, waar recent meerdere grotere smokkelaars van wilde dieren tegen de lamp liepen.
In de loop van de twintigste eeuw stierven drie van de negen tijgersoorten volledig uit door stroperij, illegale handel en verstedelijking. Ook de Zuid-Chinese tijger, waar alle andere tijgersoorten van afstammen, is reeds uitgestorven in het wild.