Arrestatie activisten in Congo: Een geëngageerde burger is geen terrorist

11.11.11

19 maart 2015
Opinie

Arrestatie activisten in Congo: Een geëngageerde burger is geen terrorist

Arrestatie activisten in Congo: Een geëngageerde burger is geen terrorist
Arrestatie activisten in Congo: Een geëngageerde burger is geen terrorist

Zondag 15 maart werden in Kinshasa een dertigtal personen opgepakt, na gezamenlijke persconferentie van Congolese, Burkinese en Senegalese activisten. Leden van de organisaties Filimbi, La Lucha (Congo), “Balai Citoyen” (Burkina Faso) en “Y’en a marre” (Senegal) wilden hiermee de Congolese jongeren sensibiliseren over goed bestuur en democratie.

De persconferentie werd echter onderbroken door Republikeinse Garde die de deelnemers aan de persconferentie in een pick-up dwong en naar de hoofdzetel van de inlichtingendienst (ANR) bracht. Een Amerikaanse en Franse diplomaat en enkele internationale journalisten, waaronder een journaliste van de RTBF, werden ook kortstondig vastgehouden. Verschillende Congolese, Burkinese en Senegalese activisten zitten nog steeds vast.

Het Congolese regime lijkt in de aanloop naar de verkiezingen een stuk minder tolerant te zijn naar kritische stemmen toe.

De Congolese regering verwijt hen deelname aan een opstandsbeweging. Hun plaats van detentie of precieze aanklachten tegen hen zijn onbekend.

Op 17 maart werden ook in Goma een tiental activisten van La Lucha opgepakt, nadat zij bij de provinciale zetel van ANR protesteerden tegen de aanhouding in Kinshasa van Fred Bauma, lid van La Lucha, en tegen het inperken van publieke vrijheden door de Congolese overheid. Ze hielden pancartes omhoog met de boodschap ‘een geëngageerde burger is geen terrorist’.

Twee Belgen, journalist Alexis Bouvy en onderzoekster Gillian Mathys, werden ook kortstondig van hun vrijheid beroofd en getuigden al van de brutaliteit van het personeel van de ANR. Mathys werd ook in het ziekenhuis verzorgd voor verwondingen opgelopen tijdens de arrestatie. De Congolese activisten van La Lucha hebben nog steeds hun vrijheid niet terug en zouden slecht behandeld worden door de autoriteiten.

11.11.11 is ongerust over de arrestaties van deze activisten, die op een vreedzame manier te werk gaan. Het Congolese regime lijkt in de aanloop naar de verkiezingen, die voor 2015 en 2016 gepland zijn, een stuk minder tolerant te zijn naar kritische stemmen toe, zoals deze activisten. Dit is niet de eerste keer: ook de reacties op de recente manifestaties tegen de kieswet in januari 2015 waren buiten-proportioneel. Tientallen personen stierven toen door politiekogels of werden achter de tralies gezet. Internet en sms-verkeer lagen geruime tijd plat.

Een geloofwaardig verkiezingsproces gaat gepaard met het respect voor de vrijheid van manifestatie en van meningsuiting.

Minister Didier Reynders en Alexander De Croo brachten in februari een bezoek aan Congo. De Croo deed enkele duidelijke uitspraken over ‘arrestaties, willekeur van justitie, mobiel internet en sms-verkeer dat onderbroken wordt’. Beide ministers benadrukten achteraf ook het belang van het respect voor mensenrechten en lieten weten ‘het gedrag van de veiligheidstroepen’ besproken te hebben met de Congolese regering.

België drukte gisteren haar bezorgdheid uit, zeker aangezien een aantal Belgische onderdanen betrokken zijn. 11.11.11 vraagt dat de Belgische regering een publieke oproep doet voor de onmiddellijke vrijlating van de activisten en de bekendmaking van de plaats waar ze vastgehouden worden.

Dit is het moment om de contacten die tussen de Belgische ministers en hun Congolese tegenhangers hebben plaatsgevonden tijdens hun bezoek te valoriseren en duidelijk te maken dat een geloofwaardig verkiezingsproces gepaard gaat met het respect voor de vrijheid van manifestatie en van meningsuiting. Een geëngageerde burger is immers geen terrorist.

Deze opinie verscheen eerder op de website van 11.11.11