Klimaatactivisten willen minder holle woorden, meer zinvolle daden

Beste ministers, wij lusten uw klimaatkoffie niet. Hebt u misschien wat klimaatactie?

(c) Eva Willems

 

Door Sofie Defour

De bom is gebarsten. 2019 wordt een razend druk klimaatjaar. De tijd dat wij Belgen het klimaat aan de lobbyisten van de fossiele brandstoffen lieten, is voorbij. Het klimaat is van ons en wij claimen het terug. Dat was de duidelijke oproep van Claim the Climate.

Duizenden jongeren hebben dat goed begrepen. Nadat ze met meer dan 3000 de klaslokalen verlieten voor hun idealen, reageerde de regering met de vraag of ze niet op de koffie wilden komen. Want het probleem is natuurlijk niet dat de noodzakelijke maatregelen al jarenlang uitgesteld worden. Neen, het probleem is dat het jong geweld het Vlaams klimaatplan niet gelezen had. Anders zouden ze zo luid niet roepen.

Jezelf op de borst kloppen met een uitstootvermindering van 0,4 procent op tien jaar tijd, dat kunnen alleen onze politici

Dat diezelfde jongeren wél de waarschuwingen van klimaatwetenschappers gelezen hebben, is blijkbaar van geen tel. Ik hoop dat de Vlaamse excellenties Anuna en co over de koffie niet te veel grafieken hebben getoond. Want jezelf op de borst kloppen met een uitstootvermindering van 0,4 procent op tien jaar tijd, dat kunnen alleen onze politici.

En dat is exact de reden waarom zoveel Belgen plots bereid zijn om hun warme huis te verlaten en actie te voeren. Ze zijn het beu om in slaap gesust te worden door politici. En ze zijn het beu dat 75.000 mensen zomaar genegeerd kunnen worden. Dat het jongerenprotest in een week tijd verviervoudigde in aantal, is een duidelijk signaal.

Burgers willen meer ambitie

En het zaadje van Claim the Climate kiemt lang niet alleen bij de jongeren. De komende weken en maanden wordt de grootste taak van de klimaatbeweging niet het organiseren van nieuwe acties, maar ervoor zorgen dat er niet teveel acties op dezelfde dag plaatsvinden.

Elke donderdag is er jongerenprotest. Elke laatste zondag van de maand is er een klimaatmars in de Europese wijk of in een grote stad. En zondag wordt het klimaatbos geplant: een vierkante meter voor elke deelnemer aan Claim the Climate. Het vuur is brandende.

Als burgers méér ambitie eisen voor het klimaat, dan kan je antwoord toch geen lijstje zijn van de versnipperde dingen die je al gedaan hebt?

Dat Claim the Climate ook een duidelijke oproep was aan onze politici om het klimaat te claimen, is dan weer niet te merken. Als burgers méér ambitie eisen voor het klimaat, dan kan je antwoord toch geen lijstje zijn van de versnipperde dingen die je al gedaan hebt?

Oké, er staat hier en daar een windmolen. En ja, er ligt hier en daar een zonnepaneel. Maar als er geen schaal in je maatregelen zit, ben je met een hobby bezig. Hobby’s zijn leuk, maar we zullen de klimaatopwarming niet oplossen als hobby. Dat hebben onze jongeren goed begrepen. De bordjes System Change Not Climate Change waren donderdag niet te tellen.

‘Ik heb het over het systeem waarbij elke klimaatregel op de belastingfiches van onze ouders terecht komt, terwijl multinationals elke dag meer uitstoten’, zei de 17-jarige Pili. Dat sommige scholen hun klimaatspijbelaars vragen om op te schrijven hoe zij hun persoonlijke voetafdruk kunnen verkleinen, gaat dan ook voorbij aan de kernboodschap van het protest.

Natuurlijk kunnen veel van de deelnemers aan klimaatmarsen zelf nog bewuster gaan leven. We moeten allemaal een inspanning doen. Ook u en ik. Maar dat maakt ons niet hypocriet als we niet perfect zijn. Wat wij als consument aan het klimaat kunnen doen, zal nooit meer dan een uit de hand gelopen hobby zijn. Het hele systeem veranderen, daarvoor geven we via verkiezingen politici de macht.

(c) Jan Van Bostraeten

 

Niet meer te stoppen

Maar gelukkig zijn wij allemaal veel meer dan gewoon een consument. Wij zijn ook burgers. En als burger hebben we veel macht. De geschiedenis leert het ons: geen enkele grote verandering is zomaar door politici bedacht. Nee, verandering komt er als mensen massaal op straat komen. Massaal druk zetten. Massaal verandering eisen.

Dus politici aller landen: get your shit together. De erfenis van Claim the Climate is gigantisch en ze is divers. Maar vooral: ze is niet meer te stoppen. Wat wij vragen is wat minder holle woorden en wat meer zinvolle daden. Wat denken jullie, lukt dat? Voor 25 mei?

Sofie Defour is klimaatactivist en vrijwilliger bij Climate Express, de burgerbeweging achter Claim the Climate

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.