Bezoek Reynders aan Congo mag geen legitimering zijn

Het bezoek van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken aan DR Congo mag geen legitimering zijn van het resultaat van de afgelopen presidentsverkiezingen. Dat vinden de koepel van de Noord-Zuidbeweging 11.11.11, Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. “Kabila mist legitimiteit bij de Congolese bevolking, het is niet aan Reynders om die te verlenen”, vinden de organisaties. Zij vragen een kritische houding van de minister.

  • MONUSCO/M. Asmani De verkiezingscampagne in Congo, november 2011. 11.11.11, Broederlijk Delen en Pax Christi willen dat de Congolese overheid de onregelmatigheden tijdens de verkiezingen erkennen en er lessen uit trekt. MONUSCO/M. Asmani

Tijdens de eerste fase van het Congolese verkiezingsproces 2011-2013 werden de democratische spelregels niet gerespecteerd en werden fundamentele mensenrechten met voeten getreden. Dit leidde tot ongeloofwaardige verkiezingen. Dat is de vaststelling van verschillende internationale waarnemers, waaronder ook vertegenwoordigers van 11.11.11, Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Het bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wordt dan ook expliciet in het licht van deze verkiezingen gezien.

Algemeen directeur 11.11.11 Bogdan Vanden Berghe: “Reynders is de eerste Europese minister die Congo bezoekt sinds deze verkiezingen. Zowel hier als in Congo zelf wordt zijn bezoek uiterst kritisch bekeken. Kabila mist vandaag de legitimiteit bij de Congolese bevolking, het mag niet bij Reynders liggen om die te verlenen vanuit de internationale gemeenschap.”

Tekortkomingen erkennen

Het is daarom fundamenteel dat de minister er bij de Congolese overheid op aandringt dat de tekortkomingen van de voorbije verkiezingen erkend én weggewerkt worden, vinden de organisaties. “Nog maar gisteren publiceerde de VN een rapport waarin sprake is van ernstige schending van de mensenrechten tijdens het verkiezingsproces. Reynders mag dat niet naast zich neer leggen om dan enkel te praten over een nieuwe kanselarij of een nieuwe luchtvaartmaatschappij”, vindt Nadia Nsayi van Broederlijk Delen en Pax Christi. 

Naast de vaststelling van de vele onregelmatigheden is de houding van Reynders ook van belang bij de verdere stappen in het moeilijke Congolese democratiseringsproces. Normaal gezien moeten immers dit jaar en volgend jaar provinciale en lokale verkiezingen gehouden worden.

Vanden Berghe: “De verkiezingen kunnen pas geloofwaardigheid hebben bij de bevolking als er fundamenteel een aantal zaken veranderen. Allereerst moet er een publieke erkenning komen van de fouten in het vorige verkiezingsproces en daar moeten ook conclusies uit getrokken worden. Zo moet alvast de kiescommissie CENI geloofwaardig hervormd worden, moet justitie echte onpartijdigheid kunnen garanderen en moeten er voldoende middelen vrijgemaakt worden voor democratische vorming bij de bevolking.”

Bosco Ntaganda

Naast een duidelijke kritische houding over het verkiezingsproces vragen de organisaties dat de Belgische minister tijdens zijn bezoek ook aandringt op daadkrachtiger beleid voor het vredesproces in Oost-Congo. Ze vragen onder meer de uitlevering van generaal Bosco Ntaganda. “Net als de vorige week veroordeelde Thomas Lubanga moet ook deze rebellenleider berecht worden in het Internationaal Strafhof in Den Haag”, vindt Nadia Nsayi.

Lees ook de MO*paper Brengen verkiezingen mee democratie in Congo?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.