Binnenkort zonder schuldgevoel naar de supermarkt?

Elke zaterdagvoormiddag bekruipt Karlien Wouters van Fairtrade Belgium datzelfde schuldgevoel. Ze vindt duurzame voeding belangrijk, maar om daarin consequent te zijn, moet ze helse toeren uithalen in tijd die ze als werkende moeder van twee niet heeft. ‘En dus loop ik standaard maar weer de supermarkt in en doe ik mijn best om daar zo duurzaam mogelijk te shoppen. Een opdracht die ik telkens afsluit met een knagend geweten: het is me weer maar half gelukt.’

  • © Vredeseilanden Vredeseilanden en Fairtrade Belgium gingen in de zomer aan de slag met het project Citizens for the Foodture. Het doel? Duurzame voeding toegankelijk maken voor iedereen. © Vredeseilanden

Wat ik al langer aanvoel, blijkt te kloppen. Ik ben niet de enige! Veel mensen willen het gemak van winkelen in een grote supermarkt aanhouden, maar willen dit ook graag zo bewust mogelijk doen. Ze willen graag biologische voeding die liefst ook lokaal en seizoensgebonden is. Voor producten uit het Zuiden zoeken ze naar Fairtrade. En graag vinden ze een ruim vegetarisch en ecologisch aanbod. Hoe fantastisch zou het zijn, moest dat gewoon allemaal kunnen?

Vredeseilanden en Fairtrade Belgium gingen in de zomer aan de slag met het project Citizens for the Foodture. Het doel? Duurzame voeding toegankelijk maken voor iedereen. Van de niche naar de norm. En dat in de supermarkt. Ik ging als één van de meer dan 50 ‘consumenten’ mee aan tafel zitten met de 5 grote supermarktketens. In plaats van hen met de vinger te wijzen, kwam ik in de rol van consulent terecht. Ik dacht samen met hen na over manieren om iedereen vlotter toegang te geven tot duurzame voeding.

Wat dacht je van aardappelen waarvan je zelf de prijs mag bepalen?

En vorige week was het dan zover. In totaal hadden we samen met de supermarktketens zeven voorstellen uitgewerkt die we presenteerden aan experten en middenveldorganisaties. Wat dacht je van aardappelen waarvan je zelf de prijs mag bepalen? Of een webshop die de Fairtrade bananen hoger zet dan de niet-Fairtrade bananen? Of een winkel in de winkel die alle duurzame voeding samen presenteert? Of veggie gehakt dat pal naast het gewone gehakt ligt en aanraadt om ook eens veggie te proberen? Mijn aankopen zouden vanzelf eerlijker, gezonder en ecologischer worden.

Ik kies binnenkort voor een aantal producten zelf de prijs die ik wil betalen. Ik loop naar de weegschaal met mijn kilo aardappelen en geef in hoeveel ik vind dat ze waard zijn. Geef ik een bedrag in dat de kosten voor alle schakels in de keten, van boer tot supermarkt, niet dekt, dan waarschuwt de weegschaal me. Geef ik een hoger bedrag in, dan gaat de meerprijs naar de boer. Op die manier ben ik me meer bewust van de echte prijs van producten en kan ik boeren belonen voor een kwalitatief product.

Kiezen voor duurzame producten

Aan mijn klantenkaart wordt binnenkort ook een “green card” bevestigd. Wanneer ik duurzame producten koop, krijg ik extra punten en spaar ik voor leuke (duurzame) verwennerijen. Of misschien krijg ik wel korting op duurzame producten? Mijn kassaticket houdt me op de hoogte en vertelt me heel transparant welk product er duurzaam is. Ik moet je waarschijnlijk niet vertellen dat ik elke week beter ga willen doen. En misschien ook wel beter dan mijn man, mijn vrienden of zelfs mijn buurvrouw. Daar zit muziek in voor een uitdagend spel, ondersteund door lokale organisaties en zelfs het stadsbestuur!

En doe ik mijn aankopen in de toekomst online, dan krijg ik bij aanvang de vraag welke aspecten van duurzaamheid ik belangrijk vind. Stel dat ik kies voor seizoensgebonden producten, dan krijg ik in december bij groenten als eerste pastinaak, knolselder en rapen te zien. Zo hoef ik er de kalender niet meer naast te leggen, maar helpt de webshop mij in het maken van de juiste keuze.

Ik besef dat het allemaal nog toekomstmuziek is. Maar geen verre droom. De vijf grote supermarktketens zaten aan tafel en hebben de zeven voorstellen mee uitgewerkt. Echt een verademing om te voelen hoeveel bereidheid tot samenwerking er was. Vanaf nu gaan Fairtrade Belgium en Vredeseilanden in gesprek met hen om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd welke elementen er binnenkort in de supermarkt terug te vinden zijn. En ondertussen doe ik wat ik zelf kan door te zoeken naar bio-, Fairtrade, lokale, seizoensgebonden, vegetarische en verpakkingsloze producten. Gelukkig heeft mijn zoon een echte spoorneus voor labels, dat helpt alvast een beetje.

Karlien Wouters is Communicatie -en beleidsmedewerker bij Fairtrade Belgium

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.