Burkina Faso profiteert niet mee van goudwinning

Reinout Heijdra

14 september 2009
Opinie

Burkina Faso profiteert niet mee van goudwinning

Hoewel het Sahelland Burkina Faso regelmatig geteisterd wordt door droogte, heeft afgelopen week een derde van het normale jaartotaal aan neerslag hevige overstromingen veroorzaakt. Het wereldvoedselprogramma van de VN probeert nu als noodhulp voedsel te verstrekken aan 125.000 slachtoffers.

De voedselsituatie in het land is al zorgwekkend. Met de economische crisis daalde de prijs van katoen, de voornaamste inkomstenbron van het land. Burkina Faso ondervond voor deze tegenspoed al jaren de prijsdrukkende effecten van de katoensubsidies van de VS en EU.
Goud is sinds kort het tweede exportproduct van Burkina Faso. Onder invloed van de Washington Consensus zijn namelijk ook hier structurele hervormingen doorgevoerd. De combinatie met nieuwe regelgeving heeft geleid tot een scherpe stijging van de commerciële mijnexploratie en -exploitatie. Voornamelijk buitenlandse mijnbouwbedrijven zijn tegenwoordig actief in het land.

Succesnummer van de crisis

Goud is echter een van de weinige succesnummers van de crisis. Door de afname van vertrouwen in geld, vlucht men als vanouds in deze grondstof. De goudprijs is dan ook afgelopen dinsdag, 8 september, weer gestegen tot boven de 1000 dollar per ounce. Een verdere prijsstijging wordt verre van uitgesloten.
Tekenend is dat op precies dezelfde dag twee Canadese goudmijnbouwbedrijven Burkina Faso gerelateerd in het nieuws komen. Zowel een chique overname als een veelbelovende productieverhoging worden aangekondigd.
Laat nu ook de International Finance Corporation (IFC) net op deze dag verklaren te gaan investeren in het Burkinabese goud. IFC is onderdeel van de Wereldbank Groep, een van de promotoren van de Washington Consensus.
De organisatie heeft als bedenkelijk doel het stimuleren van de ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden. Aangezien Burkina Faso nog maar voor de helft aan prospectie onderworpen is, valt er nog veel privaats te stimuleren in de toekomst.

De Burkinabese burger zal schandelijk weinig merken van de eigen edelmetaalrijkdom.

Wegvloeiend edelmetaal

Hoewel de overheid van Burkina Faso automatisch eigenaar is van tien procent van elk privaat project, vloeit het overgrote deel van de opbrengsten van goudwinning door gestimuleerd marktfundamentalisme naar het buitenland.
De Burkinabese burger, worstelend met hoge kindersterfte, virulente aids-epidemie en ga zo maar door, zal hierdoor schandelijk weinig merken van de eigen edelmetaalrijkdom.