De geruisloze staatsgreep in België

Je hoeft niet eens van Mars te komen om te geloven dat het leger de macht gegrepen heeft in België. De reclamecampagnes voor de nationale feestdag volstaan.

  • ABL Minister van Defensie De Crem op bezoek bij de Belgische militairen in Afghanistan. Volgens De Crem is er in Afghanistan ‘grote vooruitgang geboekt’. Internationale waarnemers, de VN en ook Gie Goris zijn een andere mening toegedaan. ABL

In een gammel land als België zou je verwachten dat de federale overheid alle beschikbare middelen in stelling zou brengen om burgers, boeren én buitenlui te overtuigen van hun nationale identiteit. Brussel zou overstroomd kunnen worden met Belgische bieren, het platteland zou omgeploegd kunnen worden met Belgische boerenpaarden, de media zouden aandacht kunnen besteden aan de Belgische geschiedenis, de Belgische culturele rijkdom, de Belgische economie.

Gooi er wat chocolade en gefrituurde patatjes, wat Eddy Merckx en Peter Piot tegenaan, het mag wat kosten. In de werkelijkheid van 2012 lijkt er echter maar één instelling België te belichamen, en dat is niet eens het koningshuis of de voetbalploeg.

De voorbije weken verschenen in affiches en reclamespots die Belgen en buitenlanders uitnodigen om de nationale feestdag mee te vieren. Die uitnodiging gaat niet uit van de federale regering, niet van de koning en de koningin, niet van het middenveld dat hier actiever en aanweziger is dan waar ook ter wereld, maar van mannen en vrouwen in camouflagepakken en andere legeruniformen. De uitnodiging om de Belgische nationale feestdag te vieren is een uitnodiging vanwege het armée Belge / Belgisch leger. Alsof het leger de natie is.

Er is wel meer dat de indruk wekt dat het leger in België meer onschendbaarheid geniet dan in de gemiddelde door staatsgrepen geplaagde grondstoffenrepubliek. Zo kan minister van Defensie De Crem in de brochure voor deze 21ste juli onbeschroomd zeggen dat er in Afghanistan ‘grote vooruitgang geboekt’ is. Het gaat goed in het Afghanistan van het ABL, ook al vragen Afghanen én internationale waarnemers zich af hoe het mogelijk is dat de enorme hoeveelheid middelen van de voorbije tien jaar zo weinig heeft opgeleverd, en ook al stellen de Verenigde Naties jaar na jaar vast dat het geweld en het aantal slachtoffers in Afghanistan toenemen. Geen spoor van die realiteit in de tricolore communicatie.

Ik weet niet of ik tot een land wil behoren waar de minister van Landsverdediging blijk geeft van meer buitenaardse fantasie dan Tolkien. Erger is dat de minister daarmee weg komt.

Het Belgisch leger is bijna tien jaar betrokken bij de grootste militaire operatie in decennia: de bezetting  van Afghanistan onder leiding van de Verenigde Staten en gecoördineerd door de Navo. De toegenomen inzet sinds 2008 heeft de schatkist al zeshonderd miljoen euro gekost, maar het aantal kritische artikels of reportages in de vaderlandse media over die inzet is op één hand te tellen.

Als België één jongen terugstuurt naar Afghanistan blijkt zowel De Standaard als De Morgen in staat om een journalist op het terrein kritische onderzoeksjournalistiek te laten uitvoeren. Binnen de week hadden we zicht op zowat alle publiek gekende details uit het dossier van Parwais Sangari die niet leken te kloppen. Sterk werk, maar waarom kan dat niet voor de meer dan zeshonderd landgenoten, de 119 miljoen euro voor het leger en de 13 miljoen hulp die we elk jaar naar hetzelfde Afghanistan sturen?

De uitstekende reportage van Cory Hancké in DS Weekblad van drie maanden geleden is de uitzondering die bewijst dat het kan. Het feit dat het een uitzondering blijft, kan alleen maar betekenen dat het leger de macht heeft overgenomen zonder dat iemand het in de gaten heeft. Zoniet over de Belgische staat, dan toch over de Afghanistanberichtgeving.

We zijn met z’n allen embedded, en mogen dat op 21 juli komen vieren met parades en patriottische standjes in en rond het Warandepark. Désolé, maar ik ben verhinderd.

Gie Goris is hoofdredacteur MO* en auteur van Opstandland. De strijd om Afghanistan, Pakistan en Kasjmir.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.