Een apart festival voor allochtonen of een festival voor iedereen?

De organisatoren van Mano Mundo Festival

23 augustus 2007
Opinie

Een apart festival voor allochtonen of een festival voor iedereen?

Voor de veertiende keer op rij vonden dit jaar tienduizenden bezoekers de weg naar De Schorre in Boom waar op 12 en 13 mei Mano Mundo plaatsvond. Onder die bezoekers vele allochtonen, maar ook Vlaamse jongeren, gezinnen én senioren. Dat is niet toevallig. Wij geloven, samen met Chokri Mahassine, dat cultuur hét instrument is om elkaar in een ongedwongen sfeer te leren kennen.

Maar daar is geen specifiek festival voor allochtonen voor nodig. Wel samenwerking, betrokkenheid, participatie aan het festival door contacten met de verschillende verenigingen en gemeenschappen. Daar kruipt tijd en energie in. Wij nodigen Chokri Mahassine dan ook uit om onze manier van werken toe te lichten en, wie weet, onze krachten te bundelen.      
Als organisatoren van Mano Mundo zijn wij ervan overtuigd dat het samenleven van mensen van verschillende origine een waardevolle bijdrage vormt voor onze maatschappij. Daarom zijn voor Mano Mundo de allochtone en de autochtone verenigingen, samen met de Noord-Zuidbeweging, de belangrijkste partners bij het festival.

Exotische greatest hits

Er is een actieve participatie van allerlei mensen met verschillende achtergronden. Mano Mundo is een festival dat gedragen wordt door oude én ‘nieuwe’ Belgen. Vandaar ook een programmering die niet op zoek gaat naar de exotische greatest hits van de wereldmuziek, maar talent in Vlaanderen en de rest van de wereld in de spotlights wil plaatsen.
Mano Mundo is een festival voor iedereen: voor families, jeugdbewegingen, jongeren, senioren … Mano Mundo is eerder een vrolijk volksfeest dan een elitair kunstenfestival. Maar één met een kwaliteitsvolle en gedifferentieerde programmering. Mano Mundo wil bewust autochtone én allochtone culturen bij elkaar brengen. Voor heel wat mensen is de drempel naar festivals in Vlaanderen financiëel en/of cultureel te hoog.
Daarom werkt Mano Mundo bewust én gráág samen met het lokale verenigingsleven, met jongerenbewegingen, met die media die niet gericht zijn op een publiek van wereldmuziekkenners. Mano Mundo maakt de rijkheid van de verschillende culturen juist kenbaar aan een breed publiek. De actieve inzet van meer dan duizend vrijwilligers maakt Mano Mundo tot een festival dat lééft.
De organisatoren van Mano Mundo Festival

Op de website van MO.be is er plaats voor opiniestukken. Zelf een bijdrage leveren? Stuur je bericht naar webredactie@mo.be.