Thibault Geerardyn (Rikolto)
Beslissing Vlaamse regering is stap in de goede richting
“‘‘Gezonde voeding op school: een investering met enkel winnaars’ ’
De Vlaamse regering zal jaarlijks 73 miljoen euro investeren om gezonde voeding op school toegankelijk te maken voor alle kinderen. Thibault Geerardyn, directeur van de ngo Rikolto, vindt dit een stap in de goede richting.
De Vlaamse regering toont zich van haar beste kant met een slimme, toekomstgerichte investering. Ze besloot om jaarlijks 73 miljoen euro te investeren om gezonde voeding op school toegankelijk te maken voor alle kinderen.
Helaas geraken veel reacties voorlopig niet veel verder dan een reductie tot een tegenstelling tussen het lokale en Vlaamse niveau of het zogezegde ‘falen van Vooruit’. Of erger, het beleid wegzetten als compromissubsidietje, zoals De Morgen deed op 1 mei. Maar cynisme is als fastfood: het gaat er makkelijk in, maar is op de lange termijn fundamenteel ongezond.
Return on investment
Met dit beleid streeft de Vlaamse regering systemische impact na en daar wint iedereen bij: in de eerste plaats kinderen, maar ook ouders, scholen, landbouwers, bedrijven en de samenleving in het algemeen. Elke euro die de Vlaamse overheid investeert in gezonde voeding op school, verdient zichzelf in veelvoud terug via een cascade van impact op lange termijn: gelijke kansen voor kinderen, betere (leer)prestaties en productiviteit, een betere fysieke en mentale gezondheid, het ontzorgen van ouders, minder kosten aan de gezondheidszorg enzovoort.
Goede eetgewoontes zijn een bepalende factor in al deze maatschappelijke uitdagingen. In Nederland berekende consultancybureau Deloitte dat elke geïnvesteerde euro in voeding op school op die manier vijf euro aan maatschappelijke waarde oplevert, wat mij betreft een return on investment waar velen enkel maar van kunnen dromen.
Met de focus op biologisch, lokaal en plantaardig in het beleid, kunnen ook onze landbouwers en bedrijven inspelen op deze veranderende markt, en zo creëert de overheid ook kansen voor ondernemers en onze lokale economie. Dat kan tellen nu strategische autonomie en de toekomst van landbouwers zo hoog op de agenda staan in België en Europa.
Structurele inbedding
Het was dan ook dringend tijd dat de overheid dit signaal uitstuurde. Niet in het minst omdat één op vijf kinderen te maken heeft met overgewicht of obesitas, een trend die we nog niet hebben kunnen keren. Dat zet zich verder op latere leeftijd: als er niets verandert, kampt tegen 2050 maar liefst 70% van de Belgische volwassenen met overgewicht. Gezondheidsinstituut Sciensano berekende dat de totale kosten voor obesitas jaarlijks oplopen tot zo’n 4,5 miljard euro.
Dit beleid komt niks te vroeg, dit is de opschaling en structurele inbedding van het werk van vele middenveldorganisaties en pionierende lokale besturen van de afgelopen jaren.
Toegegeven, een investering van 73 miljoen euro lijkt dan maar klein bier, maar zoals elke rationele investering begin je klein, met een teen in het water. Eens succesvol gebleken kan je met de opgedane ervaring verder opbouwen en uitbreiden.
Ik ben blij dat onze regering zich aan deze investering waagt met onze publieke middelen, waarbij we allemaal winnen. Dit beleid komt niks te vroeg, dit is de opschaling en structurele inbedding van het werk van vele middenveldorganisaties en pionierende lokale besturen van de afgelopen jaren. Deze beslissing brengt veel energie met zich mee, we staan met velen klaar om deze investering te laten slagen.
Mijn wens is dat ook andere ministers en beleidsniveaus dit beleid transversaal durven bekijken en versterken: landbouw, economie, jeugd, klimaat, gezondheid, ook zij hebben erbij te winnen en kunnen hun eigen beleidsdoelstellingen hiermee realiseren.
Laat ons deze hefboom gebruiken en voluit kiezen voor gezonde voeding en gezonde burgers op een gezonde planeet.
Thibault Geerardyn is directeur van Rikolto in België, een ngo die streeft naar duurzame voedselsystemen. Deze opinie staat los van de MO*redactie.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.
