Het K-woord is overal. Wanneer de K-daden?

‘Het klimaat beïnvloedt ontwikkeling, maar even goed beïnvloedt ontwikkeling het klimaat’, stelt het World Development Report 2010. Klimaatverandering is een kwestie van arm en rijk, dat wordt vaak vergeten.
De zomer van 2009 loopt lekker uit in een zwoele nazomer. U hoort ons niet klagen, al is het natuurlijk te droog voor boer, tuinder en agro-industrie. En al zijn die heerlijke septemberavonden het gevolg van de klimaatverandering, die elk jaar sneller blijkt te gaan en diepgaander lijkt te zijn dan in vorige simulaties en rapporten gevreesd werd. Lang niet iedereen stelt dat vast met een gekoelde kirr royal in de hand.
De gletsjers van de Himalaya en de Andes, bijvoorbeeld, smelten als ijs voor de opwarmende zon, waardoor stroomafwaarts beurtelings grotere overstromingen en langere droogtes voorkomen. Alleen al deze evolutie bedreigt de levenswijze en het overleven van niet minder dan een miljard mensen. Ook regenwater wordt een minder betrouwbare bron van water voor de landbouw, waardoor onder andere de rijstbouw in China, Japan, Zuid- en Centraal-Azië zwaar getroffen zal worden. Warmere temperaturen zorgen ook voor een toenemend aantal slachtoffers van malaria en knokkelkoorts.
In Canada zijn de hogere temperaturen verantwoordelijk voor een invasie van bergdenkevers, wat zowel werkers uit de houtindustrie als afgelegen gemeenschappen in hun economische stabiliteite bedreigde. In Ivoorkust stelde men al vast dat grote schommelingen in de weerpatronen resulteren in een vermindering tot twintig procent van het aantal kinderen op de schoolbanken. In Ethiopië constateerde men dat een jaar met uitzonderlijk weinig regen resulteert in een merkbare vermindering van consumptie die wel vijf jaar duurt. En die gewone consumptie in de Hoorn van Afrika is al niet overvloedig.
De lijst met verwachte en voorspelbare rampen is eindeloos en u zult de komende maanden niet ontkomen aan de klimaat-toekomstscenario’s. De bizarre en esoterische voorspellingen mag u klasseren onder smakeloos entertainment, maar zelfs de verwachtingen die gebaseerd worden op wetenschappelijke consensus zijn behoorlijk apocalyptisch.
‘Het klimaat beïnvloedt ontwikkeling, maar even goed beïnvloedt ontwikkeling het klimaat’, stelt het World Development Report 2010, waaruit ook bovenstaande voorbeelden komen. Er moeten, met andere woorden, mondiale afspraken gemaakt worden voor het beheersen van de klimaatverandering om ontwikkeling nog een kans te geven. Maar er moet ook gezocht worden naar manieren om te ontwikkelen zonder meteen massaal te gaan bijdragen tot het broeikaseffect.
En bovenal moeten de geïndustrialiseerde landen radicaal snoeien in hun uitstoot en tegelijk aanzienlijke, bijkomende middelen op tafel leggen om de armere landen te helpen bij het afwenden van de ergste effecten en voor hun aanpassing aan de onvermijdelijke opwarming van het klimaat. Men schat dat ontwikkelingslanden hiervoor jaarlijks zo’n 100 miljard dollar nodig zullen hebben. Het feit dat deze investering nodig is om de gevolgen van meer dan honderd jaar westerse productie en consumptie op te vangen, geeft het Zuiden een sterk moreel argumenten om ervoor te pleiten dat het  Noorden de factuur helpt betalen.
Het World Development Report stelt dat de kans om te kiezen voor een gepast beleid, dat de klimaatverandering aanpakt en ontwikkeling bevordert, stilaan voorbij gaat. Vijftig jaar geleden zei dr. Martin Luther King: ‘We worden nu geconfronteerd met het feit, beste vrienden, dat morgen vandaag is. Wij moeten de tomeloze urgentie van het nu onder ogen zien.’ King had het toen uiteraard over de apartheid in de Verenigde Staten, maar zijn uitspraak is vandaag nog veel meer van toepassing op de klimaatverandering. ‘In de uitdaging van leven en geschiedenis die zich voor onze ogen opent,’ besloot King, ‘is te laat komen een mogelijkheid, maar geen optie.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.