It’s a girl! Stop gendercide, de doodgezwegen tragedie

Over weinig maatschappelijke relevante onderwerpen wordt zo weinig gepraat, geschreven en beleid gevoerd als gendercide. Zo weinig zelfs dat een gemiddelde Vlaming het woord gendercide niet kent. Gendercide is het opzettelijk doden of het leven verhinderen van mensen van een bepaald geslacht voor of na de geboorte. Het wordt dringend tijd dat we op Europees vlak met één stem spreken, dat onze media er aandacht aan besteden en dat we een beleid uitstippelen om de gendercide in te dammen.

The missing millions ten gevolge van gendercide en met uitbreiding infanticide, kinderdoding zijn ronduit een schokkend cijfer. Volgens diverse studies blijkt dat er wereldwijd miljoenen vrouwen ontbreken in de populatie. Cijfers circuleren van 100 tot zelfs 117 miljoen vrouwen die ontbreken door gendercide sinds de jaren ‘80. Dat is meer dan het dodental van WO1, W02 en aidsslachtoffers samen. Door selectieve abortussen na voorkennis, door pasgeboren meisjes achter te laten, raken hele bevolkingsgroepen uit balans.

In Indië zijn er 62 miljoen vrouwen verdwenen. Dat is meer dan de Italiaanse bevolking. Dit fenomeen komt niet alleen voor in de lagere klassen van bepaalde landen in Azië, Noord-Afrika of ten zuiden van de Sahara, maar ook in de groeiende middenklasse.

In Indië zijn er 62 miljoen vrouwen verdwenen. Dat is meer dan de Italiaanse bevolking.

Onlangs kon je op een reportage van het ABC-news zien hoe ouders in Indië smeekten aan de dokter om het geslacht te kennen om dan in te grijpen. Een doktersvrouw werd afgeranseld omdat ze een vrouwelijke tweeling verwachtte. Dat is cultureel bepaald. Maar meestal wordt het simpel omzeild.

Zo worden in Indië alleen acht miljoen zwangerschapsonderbrekingen uitgevoerd na gebruik van verboden en omstreden sex-testen die sinds de jaren ’80 op de markt zijn.

Gendercide is een onderwerp dat ons altijd nauw aan het hart heeft gelegen en met uitbreiding de genderongelijkheid. Jaren terug ijverden wij voor meer aandacht voor het probleem van gendercide. Niet lang geleden stelde Hilde Vautmans een schriftelijke vraag aan de Europese Commissie of ze wel wel een strategie heeft om deze wreedheden te bestrijden. Vorige week kreeg ik een antwoord waarin werd meegedeeld dat gendercide zorgwekkend is en dat de geslachtsverhoudingen in grote delen van Azië (namelijk Zuid,- Oost en Centraal-Aziatische) nog groter is geworden in 2016.

Twee luttele miljoenen

Verder antwoordde de Commissie dat dit had te maken met het feit dat door de snelle ontwikkelingen (lees technologische ontwikkelingen) ouders sneller het geslacht van de foetus kunnen vaststellen met het gekende gevolg.

Twee miljoen euro. Dat is vijftig keer minder dan het doorsnee jaarbudget van een Engelse voetbalploeg in de Premier League. 

De Europese Commissie en het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties werken nu actief samen om een einde te maken aan deze praktijk. Met het programma ter waarde van 2 miljoen euro, inderdaad twee miljoen euro, wil men de genderongelijkheid bestrijden. Twee miljoen euro, daar kan je de wereld niet mee veranderen. Dat is vijftig keer minder dan het doorsnee jaarbudget van een Engelse voetbalploeg in de Premier League.

Intussen slaan de gender- en seksratio’s tilt.  In 2011 waren er in India 914 meisjes op elke 1000 jongens. In delen van China zijn er 770 meisjes op elke 1000 jongens. Maar ook dichterbij in de Kaukasus (Georgië, Azerbeidzjan, Armenië..), duikt het probleem op, en dat jaren na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Voor alle duidelijkheid, normaal worden er 105 jongens geboren en 100 meisjes.

Oplossingen

Laten we rond het thema gendercide een Europees beleid uitstippelen. Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is één van de grondbeginselen van de EU.

Wij vragen daarom aan elke overheid en aan de Europese Commissie: Maak hier één prioriteit van in de ontwikkelingssamenwerking. Klop op de internationale tafels als grootste economische macht van de wereld. Zeg op elke internationaal forum dat dit niet kan.

Opvallend, er is weinig onderzoek naar de gendercide, er is weinig media-aandacht. Dit is geen headline waard in de nationale en internationale pers. De voorbije jaren werd er niet of nauwelijks over bericht.

Het glazen plafond bestaat nog steeds en voorkomt dat we de lichten laten schijnen op één van de grootste genocides ooit.

Awareness

We zeggen daarom aan de nationale pers. Schrijf en praat erover. De cultuur moet worden veranderd. Eén land in Zuid-Azië slaagde erin om het tij te doen keren en dat was het welvarend Zuid-Korea. Dus er is hoop. Trouwens gendercide zorgt voor een economische ontwrichting van de maatschappij.

Vier meisjes per minuut verdwijnen er. Waar wachten we nog op?

In landen waar er gendercide is, wordt bijna gevochten om de schaarse vrouwen. Door mannen die ironisch genoeg zelf geen dochter willen hebben. Hoe hypocriet is dat niet? Stop the gendergap. Stop the dark ages.

Aja, de Vlaamse pers mag er ook wat meer aandacht aan besteden. De voorbije drie jaren was er nauwelijks één spoor van gendercide in het nieuwsoverzicht. Ook in de selectie van nieuws is er ongelijkheid. Vier meisjes per minuut verdwijnen er. Waar wachten we nog op?

Hilde Vautmans, Europees parlementslid (Open Vld)
Annemie Turtelboom, Federaal parlementslid (Open Vld)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.