Milieuministers moeten niet akkoord gaan met opheffen verbod GMO-mais

De Europese ministers voor Milieu beslissen maandag 2 maart over het opheffen van een verbod op genetisch gemodificeerde maïs. Zij doen dat op basis van een voorstel van de Europese Commissie, die Oostenrijk, Hongarije, Frankrijk en Griekenland (1) wil dwingen om hun verbod op deze GM maïs te stoppen. ‘De Europese ministers mogen de wil van een overgroot deel van de Europese burgers (2) niet zomaar negeren,’ zegt Europees parlementslid (Groen!) Bart Staes.
De Europese Commissie volgt momenteel een strategie om toch meer ruimte voor GMO’s te maken. Want de Europese Commissie stelt bovendien voor om twee nieuwe soorten GMO maïs (3) toe te staan op de Europese markten. Dat zou bekrachtigd worden op de eerstvolgende Europese Landbouwraad. 
Staes: ‘Mensen willen eenvoudigweg geen genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen en met gegronde redenen:  Er komt steeds meer onderzoek over de potentiële risico’s van GMO’s voor de gezondheid van mens en dier en over de gevolgen voor het milieu. Wat betreft de Monsanto maïs MON 810, waar het maandag over gaat, toont een groeiende stroom van wetenschappelijke publicaties de schade voor het ecologisch evenwicht aan.’

Absurdistan


Om de situatie nog absurder te maken, blijkt dat de toelating voor MON 810 maïs verlopen te zijn, en dat de her-evaluatie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) nog niet aan dat onderzoek is toegekomen. Staes: ‘Dus uitgerekend nu het verbod op een GMO maïs op te hebben, waarvan de toelating al is verlopen, zou ronduit onverantwoord en  kafkaësk zijn.’ 
De Groenen in het Europese Parlement roepen de lidstaten die nog geen besluit hebben genomen om maandag tegen het voorstel van de Commissie te stemmen. Om het voorstel weg te stemmen is een tweederde meerderheid nodig (hetgeen eerder in 2006 en 2007 gebeurde). Dus alleen duidelijk tegen stemmen zal gewicht in de schaal leggen. Een onthouding wordt de facto uitgelegd als een goedkeuring. (4)
Volgens goed geïnformeerde bronnen keurde België dit voorstel op 16 februari nog af in de bevoegde commissie, maar overweegt ons land om zich maandag te onthouden tijdens de stemming in de Milieuraad. ‘Dat gebeurt wel vaker als de verschillende gewesten geen overeenstemming kunnen bereiken. Dat is in politiek opzicht wel vaker  Maar dit zou in dit geval zwaar onverantwoordelijk beleid zijn,’ aldus Staes. 
‘Het is gewoon een kwestie van goed bestuur als de milieuministers wachten met hun besluit totdat de voorziene evaluatie van deze genetische gemanipuleerde maïs is afgerond. Een evaluatie en risico analyse die nota bene door alle lidstaten in december 2008 (5) werd goedgekeurd,’ aldus nog Staes.  

Noten:


  1. hebben veiligheidsmaatstaven ingevoerd tegen de Monsanto Maïs  MON810, de enige genetische gemodificeerde gewas dat momenteel in de EU is toegestaan. 
  2.  Volgens Eurobarometer van maart 2008: Hongarije 70% tegen GMOs, Oostenrijk 62%, Frankrijk 70% en Griekenland 77%. 
  3.  GM maïs variëteiten Syngenta Bt11 en Pioneer 1507.
  4. Schrijf uw minister een brief via: http://www.gmo-free-regions.org/stop-the-crop-action.html  
  5.  Besluit december 2008: http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/08/st16/st16882.en08.pdf

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.