Sri Lanka drie jaar na het officiële einde van de oorlog

Op 19 mei 2009 kondigde de regering van Sri Lanka triomfantelijk het einde van een jarenlang aanslepende burgeroorlog aan. Dat er in de eindfase op massale schaal oorlogsmisdaden werden gepleegd en volgens cijfers van een VN-onderzoek minstens 40.000 doden vielen, werd onder tafel geveegd. Deze informatie blijft ook drie jaar na de feiten grotendeels toegedekt. Met de stilzwijgende medeplichtigheid van Europa en ook van ons land.

  • CC Annaliese McDonough/Commonwealth Sectratariat President Mahinda Rajapakse tijdens een top met de leiders van het Gemenebest, oktober 2011. Drie jaar na het bloedige conflict in Sri Lanka heeft Rajapakse de touwtjes nog steviger in handen. CC Annaliese McDonough/Commonwealth Sectratariat

Het offensief van de Singalese chauvinisten werd in 2009 opgedreven met actieve steun vanuit zowel China als India. De VS en de EU keken toe, zwegen en zetten de handelsrelaties met het land gewoon voort.

Al snel werd duidelijk dat het bloedbad in de eerste helft van 2009 een heuse slachtpartij was. De VN verwelkomde de overwinning van de regering-Rajapakse. In juli 2009 zorgde het IMF voor een extra lening van 2,6 miljard dollar. Eind 2010 aarzelde Europees president Van Rompuy niet om als eregast deel te nemen aan een concert georganiseerd door de Sri Lankaanse ambassade in Brussel. Van Rompuy verklaarde er dat de relaties tussen Europa en Sri Lanka bijzonder goed zijn.

Groter leger dan Israël

Wat is er de afgelopen drie jaar veranderd? De uitgaven voor defensie zijn nog toegenomen. In 2011 werd 1,25 miljard euro aan het leger besteed. Dat is bijna tien keer zoveel als aan onderwijs (170 miljoen euro). Voor 2012 is 1,43 miljard euro voor defensie voorzien. De oorlog is officieel voorbij, de financiering ervan niet. Met 200.000 soldaten is het leger van Sri Lanka groter dan dat van Israël.

President Rajapakse heeft zijn greep op de macht vergroot. Zijn familie werd aanzienlijk rijker door hulpmiddelen bedoeld voor de slachtoffers van de tsunami eind 2004 in eigen zakken te laten verdwijnen. De politieke macht werd stilaan onderdeel van het familiebedrijf met onder meer een broer als parlementsvoorzitter, een andere als vice-minister van defensie en een derde broer als minister van economische ontwikkeling.

Wie deze machtspositie in vraag durft te stellen, wordt meedogenloos vervolgd. Dat overkwam zelfs generaal Fonseka die als militair bevelhebber in de oorlog tegen de Tamilbevolking tevergeefs wachtte om van zijn deel van de eer te kunnen genieten. Gefrustreerd stelde Fonseka zich kandidaat tegen Rajapakse in de presidentsverkiezingen waardoor hij achter tralies belandde.

1,3 miljoen huisslaven

Economisch gaat het volgens de regering uitstekend met Sri Lanka. Vorig jaar werd een groei van 8,5 procent opgetekend. Maar dat volstaat amper om de prijsstijgingen op te vangen, vooral basisproducten als voedsel worden snel duurder. De overheidsschulden nemen snel toe. De belangrijkste exportsector op dit ogenblik bestaat uit huispersoneel dat vooral in het Midden-Oosten werkt. Er werken bijna 1,3 miljoen Sri Lankese vrouwen in het Midden-Oosten. Niet thee of kledij, maar huisslaven zijn het belangrijkste exportproduct. Niet bepaald een teken van een gezonde economie.

Wat is er de afgelopen drie jaar gebeurd inzake de oorlogsmisdaden? Duizenden Tamils kwamen onder meer in Europa de straat op om een onafhankelijk onderzoek te eisen. In Sri Lanka stelde de regering een onderzoekscommissie aan: de Lessons Learnt and Reconciliation Committee (LLRC). Er werden geen lessen geleerd en het kwam niet tot verzoening.

Een recente stemming in de VN Mensenrechtenraad kwam niet verder dan een oproep aan Sri Lanka om de beperkte conclusies van de LLRC na te komen. Rajapakse schreeuwde moord en brand over deze ‘stemming tegen Sri Lanka’. Twee schokkende documentaires van de Britse zender Channel 4 met beeldmateriaal van oorlogsmisdaden werden door het regime afgedaan als leugens en propaganda van terroristen.

Drie jaar na het verschrikkelijke bloedbad, waarbij de volledige Tamilbevolking een doelwit was en zeker niet alleen de Tamil Tijgers van de LTTE, is er nog steeds geen gerechtigheid voor de families en kennissen van de minstens 40.000 doden en de duizenden vermisten.

De roep naar erkenning van wat gebeurde door de internationale gemeenschap zal niet zomaar verdwijnen. De Tamil diaspora kan daarbij geen vertrouwen hebben in de internationale instellingen van de elite, de 1% van de bevolking. Enkel door zich op de meerderheid van de bevolking, de 99%, te richten zullen bondgenoten worden gevonden.

Geert Cool is woordvoerder van Tamil Solidariteit, een internationale campagne die in 2009 in Tamil Nadu (India) werd opgezet met de steun van onder meer de schrijfster Arundhati Roy. De campagne werd ook elders opgezet, onder meer in de Tamilgemeenschap in België.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.