Toespraak van Luc Cortebeeck op de klimaatmanifestatie

OP zondag 28 november vond in Brussel op initiatief van de Klimaatcoalitie een klimaatmanifestatie plaats om een beter klimaatbeleid te eisen. Ook de vakbonden waren present op deze manifestatie. Luc Cortebeeck van het ACV hield er de volgende toespraak.

Beste klimaatvrienden en -vriendinnen,

De drie vakbonden komen ook dit jaar mee op straat om een beter klimaatbeleid te eisen. Ik ben blij dat ik zoveel groene, rode en blauwe kleuren voor mij zie.

Laat mij duidelijk zijn: de vakbonden doen niet mee aan het klimaatfatalisme dat vandaag in de mode is. Wij leggen ons niet neer bij de malaise in het internationale klimaatbeleid na de mislukking van Kopenhagen. De beleidsmakers in Cancun moeten tonen dat ze het menen.

We vragen dit voor de arme boeren in het zuiden die hun oogst verliezen door de droogte.

We vragen dit voor de vele mensen die getroffen worden door overstromingen. Het zijn er elk jaar meer en meer, ook in ons land.

We vragen dit ook voor alle werknemers die in onzekerheid leven over de toekomst van hun bedrijf. Zal ook hun job geëxporteerd worden naar een land dat geen of amper klimaatmaatregelen neemt?

De drie vakbonden zijn er rotsvast van overtuigd dat de klimaatproblematiek aangepakt moet worden. We zijn er ook van overtuigd dat dit enkel kan op een sociaal rechtvaardige manier. Met duurzame jobs en waardig werk in het zuiden en het noorden. Onze economie moet een koolstofarme economie worden. Dit noemen wij een rechtvaardige transitie.

Om die rechtvaardige transitie te realiseren moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen. De politici moeten in Cancun tonen dat ze afspraken kunnen maken.

Ook wij nemen onze verantwoordelijkheid op alle niveaus waar we actief zijn. In de bedrijven door mee te werken aan milieuvriendelijke oplossingen. In onze contacten met de overheid om onze rechtvaardige transitie toe te lichten. Een rechtvaardige transitie is bijvoorbeeld onmogelijk zonder een sterke sociale zekerheid. Mensen zullen hun job verliezen in sommige sectoren en moeten begeleid worden naar ander werk. We moeten ook het goede voorbeeld geven in ons eigen mobiliteitsbeleid, onze eigen kantoren, enz.

Ik wil eindigen met een oproep aan de Belgische bedrijven. Ik wil hen vragen om ook hun nek uit te steken voor het klimaatbeleid. Het optrekken van onze doelstelling naar 30% is een kwestie van eigen belang.  Indien we een toekomstgerichte industrie willen in België dan mogen we niet op de rem gaan staan. Onze industrie zal koolstofarm zijn of ze dreigt helemaal te verdwijnen. Daarom vragen wij ook van hen een duidelijk signaal.

Beste klimaatvrienden en –vriendinnen, dank voor uw engagement!

Luc Cortebeeck is voorzitter van het ACV.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de IAO

    Luc Cortebeeck is werknemersvoorzitter en vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/ILO), voorzitter van Wereldsolidariteit en adjunct-voorzitter van het Internationaal Vakverbo

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.