Hermes Sanctorum & Sophie Boucquey
“‘Vlaamse regering in een diepe, warme slaap’
Vandaag (22 april) is het Dag van de Aarde. Omdat onze regeringen volgens Jong Groen te weinig doen voor de klimaatproblematiek, startte de jonge bende in Brussel een symbolische palmboomactie. Aan het woord zijn Hermes Sanctorum, Vlaams parlementslid voor Groen, en Sophie Boucquey, voorzitster van Jong Groen Brussel. 'Onze beleidsmakers liggen maar beter wakker van klimaatverandering.'
Voor West-Vlaanderen circuleren ondertussen concrete plannen om de kustlijn aan te passen en vier op de vijf Belgen vinden klimaatverandering een urgent probleem.
Maar de Vlaamse regering-Bourgeois vindt dit niet dringend. Het Vlaams klimaatfonds, dat dient om het klimaatbeleid te financieren, werd sinds 2013 aangevuld met… nul euro.
Dubieuze praktijken
‘De situatie is zo absurd dat enkel humor nog soelaas kan bieden.’
De Vlaamse regering stelde voor zichzelf het schamele doel de helft van onze klimaatinspanningen af te kopen via projecten in het buitenland.
Geld dat dient om onze economie en samenleving duurzamer te maken, wordt zo gedraineerd naar soms dubieuze praktijken zoals Siberische olieontginning.
De situatie is zo absurd dat enkel humor nog soelaas kan bieden, redeneert Jong Groen. Door de opwarming van de aarde kunnen palmbomen ondertussen zelfs in Brussel groeien. Daarom lanceerden onze Jonge Groenen een ludieke palmboomactie.
Nood aan bomen
‘Bomen kunnen het koolstofbudget met ongeveer 12% vergroten.’
Maar zo gek is het nog niet. Het planten van bomen is één van de snelste, goedkoopste en efficiëntste manieren om CO2 op te vangen.
Bomen kunnen het koolstofbudget met ongeveer 12% vergroten, terwijl technologie maar voor 2% uitbreiding kan zorgen.
De Vlaamse regering doet echter het omgekeerde van wat nodig is. Op investeringen gericht op het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering, toenemende overstromingen bijvoorbeeld, bespaart de Vlaamse regering van N-VA, Open VLD en CD&V. Dit is het ‘vooruitziende’ klimaatbeleid dat de excellenties hebben uitgewerkt voor u.
‘De Vlaming beseft echt wel dat klimaatverandering meer inhoudt dan extra terrasjesweer.’
VISITFLANDERS (CC BY-NC-SA 2.0)
Onwil
‘De jaarlijkse gemiddelde schade voor overstromingen in Vlaanderen is ruim 50 miljoen euro.’
Waarom zien we die onwil? Een eerste reden is dat verandering per definitie moeilijk is omdat macht conservatief is. Industrieën van de gevestigde orde, die olie produceren of er afhankelijk van zijn, doen er alles aan om politici te beïnvloeden en angst aan te jagen.
De rechts-liberale coalities op Vlaams en federaal niveau doen weinig moeite om het succes van dat lobbywerk te verhullen.
Een tweede reden werkt echt verlammend: onverschilligheid. Nochtans worden de effecten van de klimaatverandering steeds zichtbaarder.
De Vlaamse Milieumaatschappij berekende dat de jaarlijkse gemiddelde schade door overstromingen ruim 50 miljoen euro bedraagt in Vlaanderen. En dat bedrag stijgt.
Onze beleidsmakers liggen dus maar beter wakker van klimaatverandering. Want ook in onze contreien voelen we de impact op onze levenskwaliteit.
De Vlaming beseft echt wel dat klimaatverandering meer inhoudt dan extra terrasjesweer. Onze ingedommelde excellenties moeten dringend ontwaken uit hun diepe, warme slaap. Anders wacht ons en de volgende generaties een loodzware erfenis.
Hermes Sanctorum is Vlaams parlementslid voor Groen en Sophie Boucquey is voorzitster van Jong Groen Brussel.