Wanneer roept België zijn ambassadeur ook uit Israël terug?

België roept zijn ambassadeur voor overleg uit Syrië terug uit protest tegen het geweld in dat land. De Europese lidstaten reageren verontwaardigd nu Rusland en China binnen de VN-Veiligheidsraad hun veto stelden tegen een resolutie betreffende het geweld in Syrië.

Maar waarom zweeg de Europese Unie toen Amerika zijn veto wou stellen tegen de toelating van Palestina als nieuwe lidstaat van de Verenigde Naties? 

En wat deden de Europese landen toen het Israëlische leger eind 2008 en begin 2009 de Gazastrook bombardeerde en binnenviel met als gevolg meer dan 1400 Palestijnse doden, waaronder heel wat kinderen, vrouwen en bejaarden? Toen het VN-rapport van Richard Goldstone over deze oorlogsmisdaden op 5 november 2009 in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ter sprake kwam, onthield België zich bij de stemming.

Ook bij de stemming in de VN-mensenrechtenraad over de oprichting van een onafhankelijke internationale onderzoekscommissie over de Israëlische aanval in mei 2010 op het internationaal humanitair konvooi naar Gaza heeft België zich onthouden.

Ook over de Israëlische bezetting van de Syrische Golanhoogte zwijgen de Europese lidstaten. Israël weigert nog steeds om de Syrische vluchtelingen naar hun dorpen in de Golan te laten terugkeren. Syrische burgers van de Golan mogen nog steeds niet hun familie in Syrië bezoeken via de grensovergang van Quneitra. Israël verzet zich ook tegen de vrijlating van de Syrische gevangenen die al tientallen jaren in dit land vastzitten. En dan zijn er nog de recente antipersoonsmijnen die Israël geplaatst heeft in de Golanhoogte langs de grens met Syrië. Was België dan niet de voortrekker in het verbod op antipersoonsmijnen?

Palestina Solidariteit klaagt de hypocrisie van de België en de andere Westerse landen aan en eist sancties tegen Israël. België moet zijn ambassadeur uit Israël voor overleg terugtrekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.