Mohamed El Majjoudi
“‘Was België maar even consequent over protesten in de Rif als in Catalonië’
Mohamed el Majjoudi vraagt zich af waarom België met twee maten en gewichten meet als het gaat over politiegeweld tegen de bevolking. Het geweld door de Guardia Civil tegen de bewoners van Catalonië werd door België - terecht - veroordeeld. Maar over het geweld tegen de Riffijnen zwijgt men als vermoord. Is het ene politiegeweld het andere niet?
Amazigh-protest in El Hoceima.
bron: Vimeo
Binnen een paar dagen is het exact een jaar geleden dat visverkoper Mohsin Fikri een gruwelijke dood stierf in een vuilkar in de Marokkaanse stad Al Hoceima. Sindsdien zijn er daar maar ook in andere steden van de Rif geregeld protesten, onder de naam Hirak Rif. Actievoerders protesteren tegen de torenhoge werkloosheid in de Rif, tegen het gebrek aan ziekenhuizen, tegen de torenhoge corruptie….
Hoe meer de bevolking uit de Rif van zich liet horen, hoe pijnlijker de stilte in Europa klonk.
De protesten zijn vreedzaam, maar worden brutaal neergeslagen door de Marokkaanse overheid. Die is al sinds mei 2016 bezig met het hardhandig arresteren en veroordelen van de actievoerders. De maximum gevangenisstraf die een activist tot nu toe kreeg is 20 jaar.
Parallel aan deze protesten in de Rif kwam ook de Riffijnse diaspora in Europa in actie, met betogingen in Brussel, Antwerpen, Den Haag, Düsseldorf, Parijs, Bilbao, …. Er werd gelobbyd bij de Europese instanties. Er werd steun gevraagd van de Belgische politiek. Maar hoe meer de bevolking uit de Rif van zich liet horen, hoe pijnlijker de stilte in Europa klonk.
De Europese politieke verantwoordelijken zijn tot nu toe niet geïnteresseerd om ook maar enige druk te zetten op de Marokkaanse overheid om zelfs maar enkele van de basale socio- economische eisen in te willigen. Of om gewoon al maar het vreedzame protestrecht te garanderen.
Zwijgen als vermoord
Neem nu België. Sinds de start van de protesten is er nooit een officieel standpunt ingenomen door eender welke Belgische regering. Er waren nochtans voldoende kansen daartoe. De laatste maanden waren er meermaals ontmoetingen tussen Belgische ministers en hun Marokkaanse collega’s. Voor zover we weten is er met geen woord gerept over de onterechte arrestaties van de leiders van de Hirak en hun eisen. Een paar dagen geleden nog heeft België het periodieke rapport van Marokko, op een mensenrechtenraad van de VN goedgekeurd, zonder één woord van kritiek over de aanpak in de Rif.
Is het ene politiegeweld het andere niet?
Premier Michel is de eerste Europese regeringsleider die het harde optreden van de “Guardia Civil” tijdens het Catalaanse referendum heeft veroordeeld, en het Vlaams parlement is een van de weinige parlementen in Europa met een resolutie hierrond. Vlaamse parlementsleden namen in de media ook duidelijke standpunten in. Allemaal terecht, zonder twijfel, maar waarom zwijgen ze als vermoord over de Rif? Is het ene politiegeweld het andere niet?
Terrorismebestrijding
De Riffijnse activisten in de diaspora zijn niet naïef. België durft het regime in Marokko geen strobreed in de weg te leggen. In tegenstelling tot Spanje heeft Marokko namelijk belangrijke hefbomen zoals de samenwerkingen rond terrorismebestrijding, immigratie, drugshandel, ….
Andere drukkingsmiddelen zijn nodig. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het stemgedrag van de Riffijnse/Marokkaanse bevolking tijdens de volgende verkiezingen in ons land. Politieke partijen die standpunt hebben ingenomen in het kader van de strijd in de Rif hebben dan een concurrentieel voordeel. En let op, de Riffijnse diaspora is groter en mondiger geworden, en deze mag niet onderschat worden.