'Water is een mensenrecht'

Green vzw

23 maart 2009
Opinie

'Water is een mensenrecht'

1,1 miljard mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water. Nochtans zijn er wereldwijd voldoende waterreserves en betaalbare technieken beschikbaar om iedereen toegang tot drinkbaar water te garanderen. Op voorwaarde dat we dringend de vervuiling en de oorzaken van de klimaatverandering aanpakken. De oorzaak van dit drinkwatertekort is de armoede en het gebrek aan politieke wil om het probleem doeltreffend aan te pakken.

Om het recht op drinkbaar water dringend bovenaan de politieke agenda te plaatsen van Vlaanderen, België, Europa en de Verenigde Naties, lanceert GREEN vzw ter gelegenheid van Wereldwaterdag 2009 een grootschalige campagne. Het doel van die campagne is de erkenning van water als fundamenteel mensenrecht.
Het thema is op zich niet nieuw. In 1977 erkende de Mar del Plata Verklaring van de VN-Waterconferentie het recht op water. De jaren ‘80 werden door de Verenigde Naties uitgeroepen tot decennium van water en sanitatie. 10 jaar tijd kregen de wereldleiders om het probleem uit te roeien. In 1990 was de situatie alleen erger geworden.

Millenniumdoelstelling

Nu is toegang verschaffen tot drinkbaar water en sanitatie één van ‘Millenniumontwikkelingsdoelen’. Tegen 2015 wil de internationale gemeenschap het aantal mensen dat geen toegang heeft tot drinkbaar water en sanitatie met ‘de helft’ verminderen t.o.v. het jaar 2000.
Maar dan nog zullen 800 miljoen mensen het moeten doen zonder drinkbaar water. Bovendien stelt men nu al dat deze doelstellingen niet gehaald kunnen worden. In 2008 aanvaarde de VN Human Rights Council een resolutie waarbij ze voor de komende drie jaar een onafhankelijk expert aanstelden om het thema ‘verder te bestuderen’.
Een expliciete verwijzing naar water als mensenrecht werd geweigerd… In maart 2009 zal er in de ministerverklaring van het Wereldwaterforum in Istanboel ook geen sprake zijn van de erkenning als mensenrecht.

Goedkoop

Van water een mensenrecht maken kost 20 miljard dollar per jaar. Dat is evenveel als het bedrag dat wekelijks wereldwijd voor militaire doeleinden wordt besteed, of minder dan wat wij Europeanen en Amerikanen uitgeven aan ijsjes of voeder voor huisdieren.
Investeren in toegang tot drinkwater en sanitatie is bovendien bijzonder rendabel. De Wereldgezondheidsorganisatie berekende dat 1 dollar investeren in water en sanitatie gemiddeld 8 dollar oplevert door vermindering van ziektekosten en stijging van de productiviteit. Het probleem laten voortbestaan kost dus negen keer meer dan het oplossen.

Het probleem laten voortbestaan kost negen keer meer dan het oplossen.

Waterdragers

De campagne die GREEN vzw op het getouw heeft gezet, heeft als doel om zoveel mogelijk mensen ‘Waterdragers’ te maken. Een Waterdrager is een burger, een bedrijf, een vereniging, een school of een groep mensen die zich bewust zijn van de ernst van de wereldwijde waterproblematiek. Als we erin slagen om in België 100.000 handtekeningen te verzamelen, hebben we een officiële basis om water als mensenrecht te laten erkennen.
Zij engageren zich om in hun dagelijks leven de boodschap van de waterdrager verder te verspreiden en anderen te sensibiliseren. GREEN vzw stelt hiervoor een aantal hulpmiddelen ter beschikking en geeft alvast enkele ideeën.
Iedereen kan waterdrager worden. Het is eenvoudig en kost niets. Het charter vind je op www.waterdragers.be. Het enige wat je moet doen is het charter ‘recht op water’ onderschrijven, waardoor je zelf symbolisch ‘waterdrager’ wordt. Met je handtekening vraag je onze overheden om toegang tot drinkbaar water en sanitatie te erkennen als fundamenteel mensenrecht en zich in te zetten voor de implementatie van dit recht. Zo help je GREEN vzw druk uitoefenen om het recht op water bovenaan de politieke agenda te plaatsen. GREEN vzw zal zich samen met andere Europese en internationale organisaties inzetten om het beleid ter zake op de voet te volgen.

Charter ‘Recht op water’

  1. Water is geen koopwaar. Als onvervangbare levensbron is water een gemeenschappelijk goed van iedereen en van alles wat leeft.

  2. De toegang tot drinkbaar water en adequate sanitaire voorzieningen is een fundamenteel mensenrecht en moet als dusdanig in de nationale en internationale wetgeving worden ingeschreven. Dit recht kan enkel gegarandeerd worden door een democratisch, transparant en publiek beheer.

  3. Het is onze gezamenlijke en individuele plicht het water te gebruiken en te beheren met respect voor ons leefmilieu en voor de toekomstige generaties.

Hoe meer mensen het Charter ondertekenen, hoe meer Waterdragers, hoe sterker onze boodschap!